Francúzska armáda zabila veliteľa Al-Káidy, ktorý bol v roku 2013 obvinený z únosu a vraždy novinárov
12 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Francúzska armáda počas operácie v africkom regióne Sahel zabila veliteľa Al-Káidy, ktorý bol v roku 2013 zodpovedný za únos a vraždu dvoch francúzskych novinárov. Uviedla to ministerka ozbrojených síl Florence Parlyová, informuje portál RT.


Francúzske jednotky zúčastňujúce sa na protiteroristickej operácii Barkhane 5. júna zabránili útoku na základňu OSN v dedine Aguelhok. Pri operácii zahynuli štyria teroristi, ktorí sa pripravovali zaútočiť na čadské mierové sily umiestnené v tomto zariadení. Medzi zabitými je muž, ktorého označili ako Baye ag Bakaboa, uviedla v piatok Parlyová.

Francúzski prokurátori označili Bakaboa za hlavného podozrivého z únosu a vraždy novinárov Radio France Internationale (RFI). Menovite išlo o Ghislaine Dupontovú a Claude Verlona. Incident sa odohral v novembri 2013.

Dupontovú a Verlona uniesli ozbrojenci v meste Kidal na severe Mali. Dvojicu krátko po únose zastrelili.

Rusko: Prelet amerických bombardérov blízko našich hraníc by mohol narušiť stretnutie Putina s Bidenom
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone varovalo, že prítomnosť amerických bojových lietadiel schopných niesť jadrový arzenál na nedávnych cvičeniach NATO predstavuje vážnu eskaláciu. Takýto krok by mohol by narušiť stretnutie Putina s Bidenom,... Čítať ďalej
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Bakabo je obchodník s drogami a člen Al-Káidy v Islamskom Maghrebe (AQIM). Taktiež bol vlastníkom a vodičom auta, ktoré bolo opustené v púšti neďaleko miesta, kde sa objavili telá novinárov.

Za vraždenie prevzal zodpovednosť AQIM s odkazom, že išlo o odplatu Francúzsku za ich vpád do západnej Afriky.

Len deň predtým prezident Emmanuel Macron oznámil, že Francúzsko končí operáciu Barkhane v Sahele. Ponechá si však obmedzený počet vojakov v regióne ako súčasť medzinárodných protiteroristických síl.

Iránske lode preplávali cez Atlantik a „šíria zbrane v našom susedstve“, tvrdí znepokojený šéf Pentagónu
11 | 06 | 2021 | Lukáš Leca