Čo za humusy nám to vlastne pichajú? A bezproblémový Sputnik je stále odmietaný!
12 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Tak toto už azda ani nie je možné. Výrobca očkovacej vakcíny proti COVID-19 Johnson & Johnson spravil ďalšiu obrovskú chybu. V jej dôsledku budú musieť zrejme znehodnotiť desiatky miliónov pravdepodobne kontaminovaných dávok.


Okamžitú stopku vakcínam Johnson & Johnson dal americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA). Oznámil, že milióny dávok vakcín proti COVID-19, ktoré boli vyrobené v problematickom závode v meste Baltimore, nesmú byť použité z dôvodu možnej kontaminácie. Podľa portálu cas.sk o tom informovala agentúra AFP.
Odhadované množstvo znehodnotenej vakcíny je asi 60 miliónov dávok

Úrad na kontrolu potravín a liečiv uviedol, že „niekoľko“ šarží vyrobených v prevádzke spoločnosti Emergent BioSolutions v Baltimore nie je vhodných na použitie. Každá zo šarží má niekoľko miliónov dávok. FDA ani spoločnosť Johnson & Johnson nezverejnili presný počet dávok. Denník The New York Times však s odvolaním sa na informované zdroje množstvo odhadol na 60 miliónov!

Zaujímavé je, že továreň musela len v apríli zastaviť výrobu keď sa zistilo, že šarže látky používanej na výrobu vakcíny boli krížovo kontaminované zložkami z vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Tým sa údajne znehodnotilo 15 miliónov dávok.

Americký FDA stále rozhoduje o tom, či povolí opätovné spustenie prevádzky v Baltimore. Zároveň podrobuje kontrole 60 miliónov dávok vakcíny od AstraZenecy. Boli vyrobené v tom istom závode a majú byť darované do zahraničia. Podľa AFP boli všetky vakcíny od Johnson & Johnson, ktoré boli doteraz použité a distribuované v USA, vyrobené v Holandsku, nie v Baltimore. Kanada v reakcii na rozhodnutie FDA oznámila, že nebude distribuovať 300 000 dávok vakcíny od uvedenej spoločnosti, ktoré pochádzajú z problematickej prevádzky.

Ďalší škandál Johnson & Johnson: Pravdepodobne bolo závadných až 70 miliónov dávok vakcíny!
Kým niektorí slovenskí politici ukazovali a stále označujú ruskú vakcínu Sputnik V za problémovú, tie „západné“, sa topia v problémoch. Už ich má nielen AstraZeneca, ale ďalší škandál aj Johnson & Johnson. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik