Po Covide sa niektorým bývalým onko-pacientom vrátila rakovina. Lekári už tušia prečo
10 | 06 | 2021 I Petra Demková

„Ide napríklad o prípady žien, ktoré boli po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.



Väčší strach z koronavírusu

Informáciu prináša portál novinky.cz. Onkologickí pacienti sa za posledný rok báli viac nákazy koronavírusom a odkladali kontroly a zákroky. Lenže nádory nepočkali, kým pandémia pominie. Často stačili iba tri mesiace a chorým už sa pomôcť nedalo.

Nemeckí vedci: COVID ustupoval už pred lockdownami, neexistuje tu žiadne spojenie
Vedci z Mníchova nenašli žiadne priame spojenie medzi lockdownom a klesajúcou mierou nákazy. Infekcia podľa ich štúdie vždy ustupovala už pred zavedením tvrdých, pre ekonomiku likvidačných opatrení. Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Po Covide sa vrátila rakovina

Objavil sa naviac aj nový problém. Lekári si všimli, že niektorým už vyliečeným onko-pacientom sa po prekonaní Covidu po mnohých rokoch vrátila rakovina. Teória je, že ich imunitný systém sa sústredil na infekciu Covid-19 a „nezabránil“ tomu, aby sa nádor znovu vrátil.

„Ide napríklad o prípady žien, ktoré sa cítili po liečbe rakoviny prsníka úplne zdravé, my tomu hovoríme v remisii, aj desať až osemnásť rokov. A keď prišli po prekonaní Covidu, už mali metastázy,“ povedala pre Právo profesorka Petra Tesařová z onkologickej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. „Medzi tým je nespochybniteľná priama súvislosť. Vidíme veľa takých prípadov v našich ambulanciách. Len ja som od začiatku roka liečila päť takých pacientiek,“ uviedla Tesařová.
Príčinu asi odhalili

„Nie je to nič neobvyklé. Pozorovali sme taký efekt aj napríklad u vyliečeného pacienta po prekonaní ťažšej chrípky. Imunita za normálneho stavu drží zvyšky nádoru na uzde. Lenže potom príde iná choroba, v tomto prípade Covid-19 a imunitný systém sa vyčerpá na riešenie tejto infekcie. Už nie je tak úspešný vo svojej činnosti, ktorej sa plne venoval predtým,“ doplnila lekárka.

CNN Prima News prelomila informačné embargo o Fauciho globálnom COVID spiknutí
Informácie zo zverejnených e-mailov Anthonyho Fauciho o globálnom covidovom spiknutí by boli za normálnych okolností atómovou bombou, ktorá by zmietla médiá, politikov aj vedcov. Médiá sa však z pochopiteľných dôvodov rozhodli ich skutočný obsah... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Peter Sulek


Tesařová kvôli týmto množiacim sa prípadom apeluje na všetkých, ktorí Covid-19 prekonali a pociťujú fyzický diskomfort. Odporúča im pre istotu vyhľadať odborníka. „Nemalo by sa všetko zvádzať na postcovidový syndróm. Ľudia, najmä tí, ktorí majú za sebou liečbu agresívnejšieho nádoru, by mali radšej podstúpiť vyšetrenia a lekári by ich mali následne veľmi starostlivo kontrolovať,“ dodala onkologička.
Konkrétne prípady sú smutné

Nádor totiž nepočká, v niektorých prípadoch ani tri mesiace. „U niektorých typov nádorov ide skutočne o mesiace, u iných sa nič nestane ani po polroku. To nemožno zovšeobecniť. Ale aj medzi mojimi pacientmi sa mi stalo, že pani, ročník 1939, ktorá sa pred siedmimi rokmi liečila s chronickým nádorom a potom pokračovala päť rokov v hormonálnej liečbe, odložila len jednu kontrolu. A potom už bolo neskoro,“ opisuje jeden smutný prípad lekárka.

„Ďalšia pacientka prišla na pravidelnú kontrolu, mala mierne zvýšenú hodnotu nádorových markerov, tak som jej povedala, nech radšej príde hneď za mesiac, že ​​to budeme strážiť. Lenže to bol marec minulého roku a prišla pandémia. Pani sa dostavila až po lete, teda po piatich mesiacoch, a už mala výpotky na pľúcach, metastázy v pečeni i v kostiach. Nasadili sme okamžite chemoterapii, stabilizovala sa. Ale po troch mesiacoch to jej pečeň nevydržala a zlyhala,,“ vybavuje si ďalšie úmrtie svojej pacientky onkologička.

Vedec požiadal o patent na COVID vakcínu ešte pred vyhlásením pandémie a záhadne umrel
08 | 06 | 2021 | Peter Sulek