Nemeckí vedci: COVID ustupoval už pred lockdownami, neexistuje tu žiadne spojenie
09 | 06 | 2021 I Peter Sulek

Vedci z Mníchova nenašli žiadne priame spojenie medzi lockdownom a klesajúcou mierou nákazy. Infekcia podľa ich štúdie vždy ustupovala už pred zavedením tvrdých, pre ekonomiku likvidačných opatrení.


Jedno z najčastejších dogmatických tvrdení po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19, ktoré boli masovo šírené ako posvätné a nedotkuteľné, je to, že nariadené lockdowny pomáhajú výrazne zrážať prenos infekcie. Nie všetci odborníci však s týmto záverom súhlasili. Ako sa ukazuje, nesúhlasili oprávnene.
Funkčný lockdown je pavedecký mýtus

Skeptikom účinnosti tvrdých opatrení teraz dáva za pravdu aj nová štúdia Univerzity Ludwiga Maximiliána v Mníchove. Jej experti totiž zistili, že miera infekcie v Nemecku klesala už pred zavedením najprísnejších reštriktívnych opatrení. Tie boli pre mnohých doslova likvidačné.

Ako konštatuje britský denník Telegraph, štatistici z Bavorska nezistili „žiadne priame spojenie“ medzi lockdownom a klesajúcou mierou nákazy v tejto európskej krajine.

Profesor zo Stanfordu: Lockdown je najhorší omyl verejného zdravia za posledných 100 rokov
Profesor zo Stanfordskej univerzity Jay Bhattacharya s tímom skúmal význam lockdownu pri krotení vírusu spôsobujúceho Covid-19. Zistili, že lockdown výrazne neobmedzuje jeho šírenie. Na druhej strane spôsobuje enormné škody ekonomike a fyzickému aj... Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Petra Demková

Nákaza mizla už skôr

Mníchovská štúdia namiesto toho zistila, že miera infekcie začala jednoznačne klesať už pred zavedením celoštátneho uzamknutia vlani v novembri. Odborníci prišli k rovnakým záverom aj vo vzťahu k decembrovému a aprílovému lockdownu.

Z analýzy skúmaných dát vyplynulo, že pri každej príležitosti bolo reprodukčné číslo R, ktoré vyjadruje mieru šírenia nákazy v populácii, pod hodnotou 1 už pred účinnosťou zavedených obmedzení. To jednoznačne dokazuje, že infekcie klesali.

Lockdowny neboli nevyhnutné! Britská vláda „klamala“, prezradil bývalý hlavný poradca Johnsona
Bývalý hlavný poradca premiéra Borisa Johnsona David Cummings adresoval britskej vláde tvrdé obvinenia za jej kurz, ktorý presadzovala počas koronakrízy, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Skutočná veda prehovorila

„Prijaté opatrenia mohli mať pozitívny vplyv na priebeh infekcie, nie sú však výlučne zodpovedné za pokles,“ napísali autori štúdie. Argumenty v prospech lockdownu teda úplne nezmietli zo stola.

„Z údajov nemôžete zistiť, že lockdown bol zbytočný,“ uviedol pre nemeckú televíziu profesor Ralph Brinks, jeden zo spoluautorov predmetnej štúdie. Všetko však podľa jeho názoru nasvedčuje tomu, že začiatok lockdownu a pokles miery nákazy sa nezhodujú.

Tieto dáta zatiaľ nikto nespochybnil.

Bonnský virológ Streeck varuje pred tvrdým lockdownom so zákazom vychádzania
Hlavný virológ Univerzity v Bonne Hendrik Streeck varuje pred tvrdým lockdownom a zákazom vychádzania. Podľa neho sa takto len ďalej podporuje proces pokračovania infekcie. Uviedol to vo videu zo série „19 - die DUB Chefvisite“ časopisu DUB,... Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová