Podmanický: Ak budú ľudia dlhšie žiť, vôbec neznamená, že dokážu aj dlhšie pracovať
07 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Ľudia, ktorí sa tešili na odchod do dôchodku, sú sklamaní. Vláda zrušila zastropovaný odchod do dôchodku. Preto budú musieť pracovať dlhšie. V statuse na sociálnej sieti to kritizuje aj Ján Podmanický, podpredseda subjektu Život - Národná strana.


Dôvodom na zrušenie stropu odchodu do dôchodku má byť údajne vyšší priemerný vek Slovákov. Otázkou je, či to súčasná vláda myslí vážne alebo je hlavným dôvodom to, že pracujúcich mladých ľudí je stále menej, a preto nemá kto robiť na dôchodky seniorov. Navýšenie veku odchodu do dôchodku kritizuje v statuse aj Ján Podmanický.
Ani slovo o tom, že ľudia majú nejaký nárok na dôchodok po 40 rokoch práce

Podmanický kritizuje, že v skrátenom legislatívnom konaní vláda vyhodila z ústavy dôchodkový strop, ktorý mal garantovať, že ľudia majú nárok na plný dôchodok najneskôr v 64. roku života, matky s deťmi aj v 62,5 roku života.

„Argumentovali tým, že namiesto dôchodkového stropu zavedú princíp, aby ľudia mohli odísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. A čo sa stalo? Ústavu zmenili, ale ani slovom sa nezmienili o tom, že by ľudia mali nejaký nárok na dôchodok po 40 rokoch práce,“ píše sklamaný Podmanický. Vláda síce tvrdila, že to dá aj do zákona, lenže vec sa má inak ako bola prezentovaná.

„Povedali dve veci. Jednu istú, jednu neistú. Neisté je, či napokon v zákone 40 rokov práce ako podmienka dôchodku vôbec bude. Minister práce hovorí, že on by to chcel, ale ešte nevie, či to prejde. Nuž, veľmi milé. Snívajte s nami,“ smeje sa nad absurdnosťou ministrových slov Podmanický.


Kaník by z nich mal radosť

Podľa podpredsedu Život - Národná strana je isté, že dôchodok sa opäť naviaže na priemernú dĺžku života. „Po slovensky to znamená, že generácia dnešných štyridsiatnikov pôjde do dôchodku okolo 67. roku života. A deti dnešných štyridsiatnikov sa stanú dôchodcami možno v 70-tke. Paráda,“ dodáva posmešne Podmanický.

Podľa neho je dôležité uvedomiť si, že ak ľudia budú dlhšie žiť, vôbec to neznamená, že dokážu aj dlhšie pracovať. V 60-tke je už človek tak opotrebovaný, že naozaj už nebude vládať chodiť ďalších 10 rokov do práce.“ Pred voľbami politici súčasnej vládnej koalície tvrdili, že žiadne sociálne opatrenie nezrušia. „A rušia ich ako na bežiacom páse. Pán Kaník by mal z nich radosť, ani jemu to nešlo tak dobre,“ končí smutne status Ján Podmanický.

Budúci dôchodcovia pozor: Od júla prídu TIETO zmeny v predčasnom starobnom dôchodku!
Na dôchodcov sa to v súčasnom období valí z každej strany. Nielenže ministerstvo práce zrušilo už schválený vek na odchod do dôchodku. Teraz sa musia mať ľudia na pozore aj v prípade predčasného odchodu do dôchodku. Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik