Federálnu ochrannú službu Kremľa posilnil nový dôstojník. Bude lákať narušiteľov bielym perím
07 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská služba zodpovedná za bezpečnosť najvyšších predstaviteľov a kľúčových vládnych miest je zvyčajne veľmi tajnostkárska ohľadom identity svojich dôstojníkov. Toto je však výnimka. Kremeľ predstavil tlači nového dôstojníka FSO, informuje portál RT.


Prudko dravá jednotka

Buran je najnovším prírastkom malej, ale prudko dravej jednotky Federálnej ochrannej služby (FSO), ktorá je ruským náprotivkom americkej tajnej služby. Prvá arktická sova, ktorá kedy žila v kremeľskej stajni FSO, bola prijatá minulý rok a čoskoro začne aktívnu službu.




Primárnymi nepriateľmi jednotky dravcov nie sú špióni a vrahovia, ale skôr veľké vrany a havrany. Vtáky môžu byť pre turistov celkom nepríjemné, môžu byť kvôli trusu hrozbou pre historické budovy a pamiatky a loviť menšie vtáky žijúce v blízkosti Kremľa.

Dcéry kremeľskej elity si užívajú život "cremé de la cremé". Patria k nim aj Putinove dcéry
V Rusku sa tvorí nová generácia vplyvných a úspešných mladých žien. Patria k nim aj dcéry ruského prezidenta Vladimíra Putina, píše Frankfurter Rundschau. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Úlohou je vystrašiť

Úlohou dravcov je vystrašiť vrany, čo môže byť zložité, pretože vrany majú tendenciu zostať pohromade a naučiť sa útočiť na predátorov. Sokoliari z FSO uviedli, že úloha nováčika bude preto dosť neobvyklá. Bude slúžiť ako živá návnada.

Arktické sovy zvyčajne nebývajú nikde v blízkosti Moskvy, takže Buranove biele perie (po rusky buran znamená snehová búrka) a relatívne malé rozmery majú vrany oklamať, aby ho považovali za chorého vtáka. Keď sa priblížia k útoku, zasiahne Buranov väčší útočiaci partner.

Herec Steven Seagal, veľký obdivovateľ Putina, sa pripája k prokremeľskej strane
Herec Steven Seagal sa údajne v sobotu zapojil do prokremeľskej strany „Spravodlivé Rusko - Patrioti - za pravdu“. Herec tiež navrhuje prísnejšie zákony, ktoré zasiahnu podniky, ktoré poškodzujú životné prostredie. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Image

Buran, zdroj: twitter/wildwildmoscow

Jeho zamýšľaným partnerom je výr menom Filja. Nenápadný predátor, ktorý je v jednotke dravcov už viac ako desať rokov. Je najväčším dôstojníkom v tíme a váži takmer tri kilogramy - skoro dvakrát toľko ako Buran.
Hviezda Filja

Keď nie je v službe a akurát nevzbudzuje strach medzi vtáčími škodcami, Filja je hviezda. Má rád ľudskú spoločnosť a nerušia ho ani veľké davy. To umožňuje sokoliarom občas ho priviesť k turistom na fotografovanie.

Ďalší veterán jednotky pozostávajúcej zo šiestich dravcov má povahu, ktorá je priamym opakom Filju. Astur je jastrab a má 14 rokov. Ľahko ho znervóznia zhromaždenia, konkrétne deti, a radšej je sám.

Summit Putin/Biden nebude o obnovovaní naštrbených vzťahov, upozorňuje Kremeľ
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Má však zručnosti, ktoré u trénovaných dravcov nie sú také bežné. Cíti sa v pohode pri jazde v aute a môže byť uvoľnený priamo cez otvorené dvere. Je to obojstranne výhodné riešenie - hliadky môžu ísť rýchlejšie vozidlom a jastrabí pasažier šetrí energiu na lov.
Takmer štyri desaťročia

Jednotka dravcov bola vytvorená v roku 1983 ako pilotný projekt a neskôr sa stala plnohodnotnou ornitologickou službou veliteľa moskovského Kremľa. Sokoliari a ich zverenci obvykle absolvujú každý deň tri hliadky, dravce rotujú každý druhý deň.

Kremeľ popiera, že by mal niečo spoločné s „najväčším kybernetickým útokom na ropnú infraštruktúru v histórii USA“
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková