Kremeľ popiera, že by mal niečo spoločné s „najväčším kybernetickým útokom na ropnú infraštruktúru v histórii USA“
12 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Deň po tom, čo americký prezident Joe Biden vyhlásil, že Rusko má „určitú zodpovednosť“ za útok na ransomvér, ktorý ochromil americké Koloniálne potrubie, Kremeľ poprel, že by Moskva mala s incidentom niečo spoločné, informuje portál RT.




Dňa 7. mája boli na IT systémy dôležitej infraštruktúry potrubia, ktoré prepravuje palivo medzi pobrežím Mexického zálivu a oblasťou prístavu New York, napadnutý ransomvér, čo pre Colonial dočasne pozastavilo všetky operácie.
Úspešná zločinecká skupina

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) obvinil DarkSide, kybernetickú zločineckú skupinu, ktorá hackla množstvo spoločností. Ransomvér je softvér, ktorý šifruje súbory obetí a drží ich ako rukojemníkov, kým nezaplatia výkupné.

Doteraz neexistujú dôkazy založené na tom, že od tohoto je zapojené Rusko, aj keď existujú dôkazy o tom, že ransomvér aktérov je v Rusku," uviedol v pondelok Biden. "Majú určitú zodpovednosť za riešenie tohto problému."

Popredná konšpirátorka Russiagate sa dostala do Bidenovho tímu
Susan Hennesseyová, bývalá právnička Obamovej administratívy a popredná konšpirátorka, ktorá sa počas prezidentského obdobia Donalda Trumpa začala venovať propagácii konšpiračnej teórie Russiagate, konečne našla miesto v tíme prezidenta Joe Bidena,... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Moskva s tým nič nemá!

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v rozhovore pre moskovskú tlačovú agentúru TASS poprel, že by bolo Rusko akýmkoľvek spôsobom zapojené do útoku. „Rusko s tým nemá nič spoločné,“ uviedol s tým, že Moskva bola ochotná spolupracovať s Washingtonom, ale „USA odmietajú spolupracovať v boji proti počítačovej kriminalite.“

Jeho vyhlásenie neskôr podporilo ruské veľvyslanectvo v USA, ktoré zverejnilo vyvrátenie obvinení. DarkSide údajne ukradol 100 GB dát z Colonial, čo bolo označované ako „najväčší úspešný kybernetický útok na ropnú infraštruktúru v histórii krajiny“.

Colonial Pipeline so sídlom v americkom štáte Georgia je systém dopravy energie, ktorý prepravuje benzín, naftu a prúdové palivo po Amerike. Minulý rok sa dostal na titulné stránky novín, keď bol zodpovedný za jeden z najväčších únikov v krajine z plynovodu, keď do prírodnej rezervácie Severná Karolína uniklo 1,2 milióna galónov.

Biden tvrdí, že Rusko nie je zodpovedné za kybernetický útok, ale aj tak nesie „určitú zodpovednosť“
Za kybernetickým útokom, ktorý ochromil americké dodávky paliva, nestálo Rusko, vyhlásil prezident Joe Biden. Neuveriteľne dodal, že Rusko nesie za útok „určitú zodpovednosť“, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Lukáš Leca