Škandál: Koaliční poslanci pripravili zmenu zákona. Dupú po vlastných predvolebných sľuboch
04 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Skupina koaličných poslancov je pripravená opäť zabodovať. Pripravili novelizáciu zákona o štátnej službe. V novele dupú po vlastných predvolebných sľuboch. Na základe tohto zákona môžu čistiť ministerstvá podľa vlastných želaní. Pokiaľ návrh prejde, aj bez udania dôvodov. Bude postačujúce, ak sa štátny úradník znepáči politickému vedeniu. Treba ich zastaviť. Alebo sa musia kvalitní úradníci obávať o svoje miesta?


Návrh zákona kritizuje Katarína Staroňová, docentka Ústavu verejnej politiky, FSEV UK a Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. Kritizuje ho aj Marek Rybář, docent politológ, Masarykovej univerzity. Svoj názor pripravili pre DenníkN. Vyzývajú poslancov k tomu, aby návrh zákona stiahli.
Vládni politici chcú výrazne ovplyvňovať štátnu správu

V januári prvýkrát, dnes opäť. Vládni politici chcú mať možnosť ešte výraznejšie ovplyvňovať štátnu správu. Chcú mať vplyv na to, kto bude v štátnej správe pripravovať, prijímať a kontrolovať množstvo dôležitých rozhodnutí. Dnes je na stole návrh zákona, ktorý je ešte pochybnejší ako ten z januára. Hlavne obsahom, upozorňujú odborníci. Vo vláde je v tejto veci zhoda. V skupine sú poslanci všetkých štyroch koaličných strán.

Matovič bránil Mikasa zubami nechtami. Cigániková mu teraz vyčíta "fatálne zlyhanie" a chybné údaje
03 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Vládna zostava koná inak, ako sľubovala

Pri nástupe do vlády sľubovali transparentnosť a vyššiu kvalitu vo verejnom sektore. Odborníci nechápu, prečo potom predkladajú návrh bez širšej diskusie a pod rúškom poslaneckého návrhu. Poukazujú na to, že poslanci obchádzajú všetky inštitúty štandardného legislatívneho procesu.
Generálny tajomník, ktorí je politický nominant bude mať voľnú ruku

Poslanci navrhujú, aby generálny tajomník služobného úradu (GTSÚ) mohol bez udania dôvodu odvolať z funkcie ktoréhokoľvek vedúceho zamestnanca. Ale aj štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii. Inými slovami, politickí nominanti ministrov získajú právo vyhodiť akéhokoľvek generálneho riaditeľa, riaditeľa, alebo vedúceho nielen na ministerstve, ale aj vo všetkých podriadených organizáciách. Hovoríme o stovkách úradníkov v riadiacich pozíciách, píše DenníkN.
GTSÚ obsadzujú v EÚ výberovým konaním. Na Slovensku to je inak

Pozícia GTSÚ je vo väčšine krajín EÚ obsadzovaná na základe výberových konaní. Uchádzači musia preukázať schopností strategicky riadiť ľudí. Na Slovensku sú vymenúvaní čisto podľa uváženia rezortného ministra a spadajú tak medzi takzvané politické pozície. Nevzťahujú sa na nich princípy profesionality a politickej neutrality. Dôraz pri obsadzovaní sa kladie na politickú a stranícku lojálnosť.

Americká armáda by mala používať čínske drony aj napriek sporom oboch strán, tvrdí Pentagón
Po rokoch obvinení a obmedzovaní umožnil Pentagón armáde použiť dva drony čínskej výroby. Tento krok už stihol vyvolať negatívne reakcie, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Lukáš Leca

Nový návrh zákona je o kádrovaní

Odborníci upozorňujú, že návrh zákona urobí z poslancov "vrchných kádrovákov“, ktorí vyčistia ministerstvo podľa želania. Keď prejde novela, budú sa ním plniť predstavy rezortného ministra, bez potreby zdôvodňovať výmeny. Aj dnes majú GTSÚ možnosť neformálne ovplyvniť podobu výberových konaní na miesta štátnych zamestnancov. Aj sa to často deje, upozorňujú Staroňová a Rybář. Zákon o štátnej službe so svojou požiadavkou ale podľa nich nie je nič iné, ako bezbrehá politizácia.
V januári OĽANO podobnú zmenu už navrhovalo

Poslanci OĽaNO už v januári navrhovali zavedenie podobnej zmeny aj na okresných úradoch. Tie mali na základe návrhu kontrolovať nominanti tej istej strany. Mali to byť opäť samotní politickí nominanti. V tomto prípade prednostovia okresných úradov, či dokonca priamo minister vnútra mohli ľubovoľne vyhadzovať a prijímať vedúcich odborov, upozorňujú odborníci.
Depolitizácia štátnej správy sa u nás nedeje

Zákon o štátnej službe v roku 2017 mal depolitizovať štátnu správu a oslobodiť ju od nadmerných politických zásahov. Pozícia GTSÚ mala byť zmenená z politickej na apolitickú. To sa žiaľ, nepodarilo.  Snaha o depolitizáciu vznikla z veľkej časti ako dôsledok tlaku zvonka. Konkrétne Európskej komisie a OECD. Dovtedajšia prax totiž vždy po výmene vlády viedla k politickým čistkám.
Sú ohrozené eurofondy, keď novela prejde?

Miera politizácie v minulosti bola u nás taká vysoká, že nás dlhodobo kritizovala Európska komisia, OECD i Svetová banka. Zákon museli zmeniť, inak by nám nebolo umožnené čerpať eurofondy, upozorňujú odborníci. Ak novela prejde, vrátime sa do minulosti. Štátna správa príde o kvalifikovaných pracovníkov. Naruší sa stabilita rozhodnutí a ich predvídateľnosť.
Chcú uprednostniť čiastkový záujem pred spoločným dobrom

Odborníci upozorňujú, že schválením návrhu zákona sa zvýši rodinkárstvo, svojvôľa a uprednostňovanie čiastkových záujmov pred spoločným dobrom. Neustály zásah politikov do jej základnej štruktúry zhoršia kvalitu ňou poskytovaných služieb.

Odborníci vyzývajú k diskusii a k vonkajšiemu tlaku. Žiadajú, aby poslanci návrh zákona stiahli a parlament o novele nehlasoval.

Testovanie na Slovensku: plytvanie peniazmi a vyše milióna pre štátneho tajomníka.
Nadácia Zastavme korupciu na portáli SME informuje o svojich zisteniach, koľko dostávali MOM-ky za testovanie a ako efektívne pracovali. Výsledky sú poburujúce. MOM-ky zarábali, aj keď neboli efektívne a štátny tajomník Száz sa neskutočne nabalil. ... Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Petra Demková