Facka pre maďarského prezidenta a premiéra. Pápež sa s nimi nechce stretnúť. Po omši okamžite cestuje do Bratislavy
04 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

V Budapešti prebiehajú prípravy na septembrovú návštevu pápeža Františeka. V zákulisí sa hovorí o obrovskom diplomatickom napätí. Svätý otec plánuje vynechať zdvorilostné návštevy hlavy štátu Jánosa Ádera a predsedu vlády Viktora Orbána. Maďarský portál Blikk hovorí o obrovskej facke pre dvoch najvyšších ústavných činiteľov. Po troch hodinách v Budapešti odcháza do Bratislavy, kde sa zdrží dva alebo tri dní.



Vatikán sa chce vyhnúť všetkým politickým stretnutiam

Pápež František príde do Budapešti na Medzinárodný eucharistický kongres iba na tri hodiny. Zúčastní sa na záverečnej omši podujatia. Podľa portálu Blik zámerne vynecháva stretnutie s prezidentom Jánosom Áderom. Nenavštívi ani Viktora Orbána. Jeho kancelária je pritom iba niekoľko sto metrov ďalej od uskutočnenia kongresu. A v rokoch 1763 až 1787 fungovala aj ako karmelitánsky kláštor.
Pápež napriek vytrvalosti vlády Maďarska odmieta oficiálnu návštevu

Podľa Blikk maďarská vláda vytrvalo pozýva pápeža na návštevu. "Niečo tu nie je v poriadku. Pokiaľ ide o diplomaciu a protokol," uviedol Luis Badilla, redaktor časopisu Il Sismografo. Minulý týždeň cestovali do Ríma dokonca aj kardinál Péter Erdő a podpredseda vlády Zsolt Semjén. Tí sa pokúsili prísť s „prijateľnejšou“ agendou. Vatikán však trvá na tom, aby pápež František neuskutočnil takzvanú „štátnu návštevu“ v Maďarsku so všetkými jeho oficiálnymi formami, ale došiel iba na cirkevnú udalosť.

Putin podpísal zákon zakazujúci "extrémistom" kandidovať vo voľbách
Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zákon, ktorý členom extrémistických organizácii zakazuje kandidovať vo voľbách. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | tasr

Po troch hodinách v Maďarsku cestuje do Bratislavy

Prílet pápeža Františka je naplánovaný podľa portálu Blikk na letisko Ferenca Liszta ráno 12. septembra. Odtiaľ bude okamžite smerovať na záverečnú omšu Medzinárodného eucharistického kongresu. Potom, po trojhodinovom pobyte v Budapešti odcestuje do Bratislavy. Pápež sa v Bratislave zdrží dva alebo tri dni.  Podľa portálu Blikk ide priamo o „obrovskú facku“ pre Maďarov.
V pozadí rozhodnutia pápeža Františeka existujú svetonázorové rozdiely

Vo Vatikáne je „verejným tajomstvom“, že Svätý Otec nesúhlasí s imigračnou politikou maďarskej vlády, ktorú podporujú aj niektorí maďarskí biskupi. Hlava katolíckej cirkvi je v tejto otázke omnoho tolerantnejšia. Uvedomuje si tiež, že v Maďarsku sa blížia voľby. A jeho návštevu by mohli využiť na stranícke politické účely, píše maďarský portál Blikk.
Predseda vlády Viktor Orbán nereaguje

Podľa portálu Blikk, sa nikdy predtým nestalo, aby sa pápež pri návšteve hlavného mesta krajiny nestretol s vodcami štátov. Pripúšťajú, že je neobvyklé aj to, že hlava cirkvi navštívi Medzinárodný eucharistický kongres. Naposledy sa to stalo pred dvadsiatimi rokmi.

Predseda vlády na otázku redaktorov Blikk, čo hovorí na „rýchly harmonogram“ pápeža Františeka do zverejnenia článku neodpovedal.

V Hannoveri zneškodnili dve 10-tonové letecké bomby
Dve desaťtonové letecké bomby z druhej svetovej vojny zneškodnili vo štvrtok večer v nemeckom meste Hannover v spolkovej krajine Dolné Sasko. Svoje príbytky muselo dočasne opustiť približne 15.000 ľudí, píše agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | tasr