Profesor Krčméry opäť v službách covid hystérie: Mali by sme sa skutočne obávať indickej mutácie?
03 | 06 | 2021 I Tibor Sipos
Lekár tropickej medicíny Vladimír Krčméry varuje Slovákov pred novou indickou mutáciou koronavírusu. Podľa neho je dôvod na obavy plne opodstatnený. Prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška však tvrdí, že na posúdenie novej mutácie máme až príliš málo dát, informuje Plus jeden deň.

Profesor Krčméry upozorňuje, že indická mutácia vírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19, s ktorou sa už stretli aj naši susedia v Česku či Maďarsku, sa šíri oveľa rýchlejšie ako jej predchodcovia.

„Niektoré vakcíny na ňu nielenže účinkujú slabšie, ale faktor R, čiže stupeň nákazlivosti, je desivý. V prípade juhoafrického variantu je asi 5 a v prípade indického 7,“ zdôraznil profesor Krčméry. "Oproti britskému, ktorý bol medzi 1 a 1,5, a tomu pôvodnému wuchanskému variantu, ktorý bol do 1, teraz máme 5 a 7. V tomto vidím veľký problém,“ upresnil.
"Príliš málo dát"

Napriek Krčméryho varovaniu je hystéria okolo indickej mutácie predčasná. Tvrdí to prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška, podľa ktorého je potrebné tento variant dôkladne analyzovať, aby sme sa mohli riadiť odbornými závermi.

„V danej chvíli vieme, že je infekčnejší ako klasický vírus, ktorý bol z Wu-chanu. Máme príliš málo klinických dát, aby sme vedeli posúdiť mortalitu. Je to čerstvá mutácia, musíme ju dlhšie študovať,“ uviedol Jarčuška.

Vakcína Pfizer by mala byť účinná proti indickému variantu
Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech by mala byť účinná aj proti indickému variantu koronavírusu, oznámil šéf BioNTechu Ugur Sahin. Informovala o tom v piatok stanica Sky News. Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | tasr