Vakcína Pfizer by mala byť účinná proti indickému variantu
21 | 05 | 2021 I tasr

Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech by mala byť účinná aj proti indickému variantu koronavírusu, oznámil šéf BioNTechu Ugur Sahin. Informovala o tom v piatok stanica Sky News.


Sahin sa odvolal na výsledky štúdie, ktoré však ešte neboli odborne posúdené. Na ich základe sú protilátky, ktoré sa v tele po podaní tejto vakcíny vytvoria, schopné bojovať s tzv. indickým variantom vírusu.

"Doteraz sme mali možnosť otestovať našu vakcínu voči viac ako 30 variantom vírusu. Zatiaľ sa voči mutáciám ukazuje ako účinná," povedal.

Vakcína Comirnaty, ktorú vyvinul nemecký BioNTech s americkou spoločnosťou Pfizer, má podľa Sahina proti indickému variantu 70- až 75-percentnú účinnosť, píše na svojej webovej stránke televízia CNBC.

Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge vo štvrtok povedal, vakcíny proti COVID-19 schválené v Európe sú účinné proti všetkým známym variantom tohto ochorenia vrátane indického.

EÚ zatiaľ schválila vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, americkej firmy Moderna, britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a firmy Janssen – pobočky americkej spoločnosti Johnson & Johnson.

Britský Regulačný úrad pre lieky a zdravotnícke výrobky (MHRA) uviedol, že vakcínu od konzorcia Pfizer a BioNTech je možné po rozmrazení skladovať pri bežnej teplote v chladničke 31 dní. Doteraz ju úrady odporúčali v takýchto podmienkach skladovať maximálne päť dní.

Diskriminácia ako hrom: EÚ otvorí hranice pre zaočkovaných. Nie však tým, ktorí dostali Sputnik V
Plánu Európskej únie na opätovné otvorenie hraníc cudzincom plne zaočkovaným proti Covid-19, sa nezúčastnia tí, ktorí dostali Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca