Až 60 percent Nemcov by sa chcelo dať zaočkovať Sputnikom V
03 | 06 | 2021 I Lukáš Leca

Až 60 percent Nemcov by sa chcelo dať zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V, ak by im bola poskytnutá takáto príležitosť. Ukázal to nový prieskum, informuje portál RT.


Prieskum uskutočnila agentúra Forsa, ktorú si objednalo nemecké združenie Eastern Business Association. Skupina sa zameriava na hospodársku spoluprácu medzi Nemeckom a krajinami v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe, ako aj v Ázii.

Tieto výsledky ankety, ktorá prebehla medzi 1 001 respondentmi od 29. apríla do 10. mája, boli publikované skupinou v stredu. Prieskum preukázal vysokú úroveň dôvery obyvateľov Nemecka voči Rusku. Väčšina respondentov bola ústretová voči spoločným hospodárskym projektom s ruskými podnikmi.

Respondenti okrem iného preukázali vysoký záujem o ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Asi 60 percent zo skupiny prieskumu uviedlo, že ak by sa im naskytla takáto príležitosť, dali by sa zaočkovať. Východní Nemci preukázali výrazne vyššiu úroveň dôvery voči ruskej vakcíne. Až 71 percent sa na to pozerá pozitívne v porovnaní s 58 percentami západných Nemcov, ktorí vyjadrili podobný názor.

V EÚ začal fungovať systém otroctva: Covid pasy sú na svete. Zatiaľ zatiaľ ich zaviedlo sedem krajín
Technický systém podporujúci preukázanie sa zaočkovaním proti Covid-19 začal fungovať v EÚ. Covid pas má uľahčiť cestovanie. V skutočnosti ide o systém otroctva. Doposiaľ sa do programu zapojilo sedem členských štátov, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Ruskú vakcínu však zatiaľ regulačné orgány EÚ neschválili. Maďarsko zostalo jedinou členskou krajinou, ktorá hromadne zaobstarala a použila vakcíny. Viaceré verejné osobnosti v Nemecku napriek tomu vyjadrili podporu Sputniku V a naliehali na orgány, aby urýchlili schvaľovací proces.

Minulý týždeň napríklad predseda Markus Soeder, vodca najväčšieho nemeckého štátu Bavorsko, vyhlásil, že vakcína ruskej výroby by mala byť schválená čo najskôr.

"Je predovšetkým potrebné urýchliť schvaľovací proces Sputniku V," uviedol Soeder pre denník Bild am Sonntag.

Trump očakáva, že sa do augusta stane opäť prezidentom
Analytička CNN a washingtonská korešpondentka The New York Times Maggie Habermanová rozbúrila vody. Tvrdí, že bývalý prezident Donald Trump viacerým ľuďom povedal, že do augusta sa opäť stane prezidentom. Informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2021 | Lukáš Leca