Team Vallo ako jedna mafia? Bratislavský magistrát vynáša z infožiadostí!
02 | 06 | 2021 I René Skalný

Kauza štyroch bratislavských poslancov, ktorí si delili štedré dotácie, má dohru. Poslanec Rastislav Tešovič z Teamu Vallo, ktorí dostal šesť dotácií vo výške viac ako 92 tisíc eur, reaguje svojsky. Zisťuje, kto si dovoľuje o finančných tokoch na magistráte informovať. 


Mimovládna organizácia Transparency International na sociálnej sieti upozorňuje: "Keď sme počas mája rozkrývali toky pandemických dotácií pre bratislavských poslancov na čele s Rastislavom Tešovičom (Team Vallo), snažili sme sa dostať aj k majetkovým priznaniam poslancov.

Tie by mali byť podľa zákona už od januára tohto roku voľne dostupné na webe samospráv. Bratislava pod vedením Matúša Valla však tak ako mnohé iné mestá na Slovensku novú zákonnú povinnosť odignorovala.

Transparency International hlási: Podozrivé dotácie pre bratislavských poslancov z teamu Vallo!
„Bratislavský poslanec R. Tešovič (Team Vallo) je v schéme štátnej pandemickej pomoci najväčším prijímateľom spomedzi politikov na Slovensku. Od ministerstva hospodárstva získal spolu už šesť rôznych dotácií vo výške viac ako 92 tisíc eur,“... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Petra Demková

Smrdí to zastrašovaním

Kolega Gabriel Šípoš, ktorý dotácie analyzoval, poslal teda v polovici mája emailovú infožiadosť na bratislavský magistrát. Deň na to mu odpísal samotný Tešovič:

´A na záver, donieslo sa mi, že ste požiadali mesto o moje majetkové priznanie za roky 2019 a 2020.´ Tešovič neskôr Šípošovi vysvetlil, že mu to telefonicky povedala úradníčka magistrátu."
Nezákonnosti "najtransparentnejších"

Transparency International ďalej píše: "Zdieľať mená, prípadne ďalšie osobné údaje žiadateľov o informácie tretím osobám je protiprávne! Úradníci nemajú čo riešiť žiadateľa – zákon im prikazuje akurát tak zdieľať občanom informácie, na ktoré majú právo.

Podozrenie, že občas z infožiadostí nelegálne unikajú informácie z úradov, verejne vyslovil po vražde Ján Kuciaka aj jeho šéf Marek Vagovič z investigatívnej sekcie Aktuality.sk." Dodávajú.
Magistrát má čas

"Ku kreditu Tešoviča patrí, že majetkové priznania obratom Transparency poskytol priamo. Po zverejnení našich podozrení sa vzdal aj svojich mestských funkcií a vystúpil z poslaneckého klubu Team Vallo.

Samotná Šípošova infožiadosť je napodiv magistrátom dodnes nevybavená, keďže Vallovi úradníci si predĺžili termín na odpoveď." Uzatvára mimovládka.

René Skalný: ESET a úsvit digitálnych oligarchov - I.časť
Pomenovanie “oligarcha” má pôvod v gréčtine a znamená vládu (naj)bohatších a preto najvplyvnejších osôb v štáte. V našich končinách je zvykom týmto slovom označovať ľudí, ktorým sa po zmene režimu podarilo dostať k obrovským majetkom doslova zo dňa... Čítať ďalej
20 | 02 | 2019 | René Skalný