Médiá prepisujú svoje staršie články. Únik koronavírusu z laboratória už nie je konšpirácia
02 | 06 | 2021 I Peter Sulek
Po roku je ďalšia takzvaná konšpirácia bližšie k skutočnosti. A médiá reagujú. Spätne prepisujú svoje staršie texty o teórii laboratórneho úniku koronavírusu. Teraz sa tvária, že túto možnosť vlastne až tak jednoznačne nevylučovali. Všimol si Denník Štandard.

Z dezinformácie a konšpiračnej teórie sa odrazu stala prijateľná možnosť. Šírenie teórie o laboratórnom úniku koronavírusu SARS-CoV-2 nabralo na obrátkach. Za serióznu možnosť ju považujú už aj americké spravodajské služby, prezident Joe Biden, sociálne siete i mienkotvorné médiá.

Necelý rok dozadu však najväčšie svetové (aj slovenské) médiá jednoznačne tvrdili, že teória úniku z laboratória bola vyvrátená a že ide len o konšpiračné teórie. Taká Soňa Peková by vedela rozprávať.
Zametajú stopy

Niektoré médiá začali dokonca spätne meniť svoje staršie články. Niekedy len titulky, inokedy samotný obsah. Napríklad taký denník Washington Post upravil text z februára 2020.

Titulok článku najskôr konštatoval, že senátor Tom Cotton zastáva „konšpiračnú teóriu“ laboratórneho úniku koronavírusu, ktorá bola vedcami „vyvrátená“. V novom titulku už stojí, že teória je len „spochybňovaná”. V texte bol taktiež vymenený výraz „konšpiračná teória“ za „okrajová teória“.

Žiadna konšpiračná teória. Únik koronavírusu z labáku je reálny aj podľa magazínu Science
Podľa viacerých vedcov je teória úniku nového koronavírusu z laboratória rovnako pravdepodobná ako teória o jeho živočíšnom pôvode. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Peter Sulek


Naopak, neoznámené úpravy vykonal liberálny portál Vox, na ktorý sa pri cenzurovaní obsahu odvoláva samotný Facebook. Vox v článku písal, prečo vedci odmietajú teóriu úniku vírusu z laboratória vo Wu-chane a upravil ho tak, aby zjemnil svoje odmietanie tézy úniku.

Článok z marca 2021 zmenil aj denník The New York Times. Informoval vtedy o vyjadreniach bývalého riaditeľa Centra kontroly a prevencie chorôb (CDC) Roberta Redfielda, ktorý vyjadril presvedčenie, že koronavírus unikol z laboratória vo Wu-chane. Zároveň odmietol vedomé vypustenie vírusu zo strany Pekingu.

V titulku svojho článku The New York Times napísal, že bývalý riaditeľ CDC podporuje „vyvrátenú teóriu o pôvode covidu“. Nový titulok hovorí, že Redfield neposkytol dôkazy pre svoju podporu „špekulácie, že koronavírus pochádzal z laboratória“.
Kto sa smeje naposledy

Problém s touto novou akceptáciou teórie úniku je očividný. Po roku zosmiešňovania či bagatelizovania varovaní, že nákaza mohla uniknúť z laboratória, sa mnohé prestížne organizácie či osobnosti zrazu tvária, že oni to vlastne nikdy úplne nevylučovali.

Podobne k tomu pristúpil i Facebook, ktorý odnedávna prestal zmazávať príspevky s teóriu úniku. Jedným dychom však spoločnosť ohlásila sprísnenie prístupu k užívateľom, ktorí opakovanie šíria dezinformácie. Donedávna však bol dezinformáciou i možný pôvod koronavírusu z laboratória.

Virologička Soňa Peková: Mala som pravdu, toto je úplne nový vírus. Ten z jari zmizol
MUDr. Soňu Pekovú politici, aj niektorí vedci verejne pranierovali za jej vyjadrenia. Tvrdia, že je konšpirátorka a že sa mýlila, pretože na jar predpovedala, že vírus korony zmizne do leta. Ona si však stojí za svojím a tvrdí, že zimné mutácie už... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Petra Demková