Európskej agentúre sme posielali nesprávne čísla. Tolerujeme bohorovnosť, nevzdelanosť
02 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová
Slovensko je červená krajina. Pri vycestovaní musíme do karantény. Európskej agentúre sme posielali nesprávne čísla. Podľa Úradu verejného zdravotníctva zlyhal ľudský faktor. Ospravedlňujú sa. Dáta bez pátosu reagujú. "Bohorovní, neomylní, nevzdelaní. Problém je, že im to tolerujeme," píšu na sociálnej sieti.

"Slovensko je na semafore Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu (ECDC) chorôb červená krajina.
Dva týždne sme mohli byť oranžoví.  Úrad verejného zdravotníctva posielal nesprávne údaje o testoch," píše Denník N.
Nesprávne rátanie údajov, zlyhal ľudský faktor

Vinu za nesprávne rátanie údajov o počtoch prípadov a miere pozitivity priznal úrad verejného zdravotníctva. Ten je zodpovedný za posielanie slovenských údajov do európskeho systému TESSy. Z neho podľa Denník N čerpá ECDC. Pri nahlasovaní dát do systému zlyhal ľudský faktor. Úrad verejného zdravotníctva sa ospravedlňuje.

Nezavolajú nás, nehneváme sa. Týmto začínajú reakciu na vzniknutú situáciu reportéri dát a čísiel z Dáta bez pátosu. Zverejnili ju na Facebooku a zadefinovali tri problémy, kvôli ktorým k situácii mohlo dôjsť.

Neuveriteľné! Personalista zamkol zamestnankyňu ÚRSO v kancelárii. Šikana pokračuje
Zamestnankyňa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorá sa nedala testovať cez Matovičovo celoplošné testovanie, prežíva peklo v práci aj naďalej. Personalista ju zamkol v kancelárii! Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Petra Demková

Neschopnosť sebareflexie

"Problém Slovenských úradníkov a byrokratov je, že sú bohorovní a neomylní. Druhý problém je, že ho vedú nemoderní a veľakrát nevzdelaní ľudia. Neschopní sebareflexie a pochopenia, že sú omylní. A že to nie je chyba, ani hriech. Tretí problém je, že im to tolerujeme," píše sa na stránke Dáta bez pátosu.
Dánsko každý pozitívny antigénový test skontroluje PCR testom

Podľa Dáta bez pátosu sa medzi pozitívne prípady pre Slovensko rátajú nielen výsledky z PCR testov, ale aj z antigénových testov. V mnohých krajinách v tom nie je rozdiel. Dánsko každý pozitívny antigénový test ešte skontroluje PCR testom. U nás sa to nedeje! Medzi antigénovými prípadmi tak môžu byť aj falošne pozitívni.
Polovica antigénových testov môže byť falošne pozitívnych

Ľudia, ktorým vyjde pozitívny antigénový test, by sa mali objednať na kontrolný PCR test. Hovorí šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. Podľa neho v Dánsku je momentálne polovica pozitívnych antigénových testov falošná. Podobne to môže byť aj u nás, píše sa na Dáta bez pátosu.

Skupina okolo Kolíkovej vyslovila nedôveru Remišovej, vytvára si frakciu
Časť členov strany Za ľudí okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vyslovila nedôveru predsedníčke strany Veronike Remišovej. Skupina pripustila vytvorenie akejsi frakcie v rámci strany a chce mať zastúpenie aj na koaličných radách. Jej... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | tasr

Ťapákovci, milujúci AG Testy

"Vôbec to neprekvapuje," píše v komentároch Ivan Bošňák. "Sme v rozvrate od začiatku pandémie. My tie AG testy proste milujeme. A na ich výsledkoch trváme. Aj keby nás mali držať zavretých ako škrečky v Michaľanoch," reaguje Ivan Bošňák.
Od budúceho pondelka by to malo byť v poriadku

31. mája už boli odovzdané správne údaje. Úrad verejného zdravotníctva prijal všetky potrebné kroky. Vzniknutú situáciu riešili okamžite. Mapa, ktorú ECDC najbližšie dni publikuje, by už mala túto skutočnosť zohľadniť,“ dodáva ÚVZ vo vyhlásení, ktoré prináša Denník N.



USA zarábajú desiatky miliónov predajom zhabanej iránskej ropy
01 | 06 | 2021 | Diana Zaťková