Dáta bez pátosu: Ani Gréci v roku 2010 nerobilo to, čo dnes Slováci. To je na výmenu Remišovej
02 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Mnohí politici súčasnej vlády pred voľbami kritizovali predchádzajúcu, že v čerpaní eurofondov sme veľmi pomalí. Žiaľ, oveľa lepšie to nie je ani teraz. Máme k dispozícii ešte väčší balík peňazí. V statuse na Facebooku to kritizujú aj analytici zo skupiny Dáta bez pátosu.


EÚ vyčlenila na pomoc v boji proti koronavírusu obrovské peniaze. Žiaľ, Slovensku akoby ani nechýbali. A to máme vytvorené špeciálne ministerstvo pod vedením Veroniky Remišovej, ktoré má eurofondy spravovať. Dáta bez pátosu uverejnili status, ktorý sa bude ťažko čítať najmä vicepremiérke.
Voľné zdroje utekajú a termíny sa chýlia ku koncu

Z minulého programového obdobia 2014 - 2020 nám podľa analytikov zostalo vyše osem miliárd eur. „To znamená, že ak ich máme vyčerpať za 36 mesiacov, tak musíme mať tempo 250 mil. eur mesačne. Máme nové programové obdobie. Je jasné, že tam nečerpáme, lebo sa boríme s čerpaním z roku 2014,“ píšu analytici.

Upozorňujú, že vláda prebrala 20. marca 2020 čerpanie na úrovni 31percent. Lenže zatiaľ veľmi nepokročila hoci už ubehlo 15 mesiacov. „Zaoberá sa inými vecami, a tak jej voľné zdroje, napríklad aj na podporu COVID-om zranenej ekonomiky utekajú. Termíny postupne vypršiavajú,“ konštatujú. Podľa Dát bez pátosu bol máj skutočne dobrým mesiacom, pretože sa nám podarilo vyčerpať spolu 72 miliónov eur.
Za päť mesiacov sme čerpali toľko, čo sme mali využiť za 43 dní

„To sme mali čerpať len z minulého obdobia za týždeň. Ale my nečerpáme. Pomoc vyplácame z vlastného. Prípadne si navýšime rozpočet. Známy ESF sme, samozrejme, navýšený nevyčerpali a ani nevyčerpáme,“ hnevajú sa Dáta bez pátosu.

Pridávajú aj zopár čísiel. Za prvých päť mesiacov roku 2021 mesiacov sme vyčerpali 355 miliónov. "Mali sme to vyčerpať za 43 dní do 12 februára. My sme potrebovali štyrikrát toľko času,“ uvádzajú analytici smutnú bilanciu. Dodávajú, že v roku 2021 sme si museli  požičať peniaze od investorov, aby sme zaplatili povinnosti voči EÚ. Dostali sme preto menej, ako sme zaplatili.

Inšpirujme sa zahraničím a robme to, čo tam funguje a pomáha, tvrdia Dáta bez pátosu
Slovensko sa síce teší z toho, že epidemiologická situácia sa výrazne zlepšila, lenže analytici z projektu Dáta bez pátosu to vidia ináč. Podľa nich sme prestali najmä adresne testovať. Vypomstiť sa nám to vraj môže opäť už po letnej... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Na DPH a daniach sme zaplatili viac, no štát stihol všetko minúť

„To nerobili ani Gréci v roku 2010. My máme, naopak, fakt všetko. Ale to nikto nikomu nikde nepovie. To je. Ak máme chybu, prosíme o opravu, radi zmeníme. Ale skôr vyzerá na uterák a na výmenu pani ministerka. A nie je to tá Mária zo spravodlivosti. Predbežne prídeme z programového obdobia 2014 - 2020 o miliardy. Asi o 5, možno 3, určite o 2. Je to nie len veľká chyba, ale aj strata. Nerieši nikto,“ píšu analytici.

Poukazujú na to, že namiesto toho sa rieši spor dvoch dám v bezvýznamnej strane. „Tri týždne sa riešila úprava rozpočtu a na čo si požičiame 3,8 miliardy eur. Ani tie 3 miliardy, čo nám únia ponúkala minulý rok, sme neminuli. Nepodarilo sa. Pomoc bola nízka. Neskoro išla a ani predĺžený termín do 30. apríla 2021 nám nepomohol,“ uvádzajú ďalej.

Slovensko sa podľa nich potrebuje postaviť na nohy najmä pri otváraní covidom zdecimovanej ekonomiky.


Neschopnosť, nevedomosť, bezmocnosť a naivita,

„Ale my sme načerpali za celý máj eurofondy v hodnote 72 miliónov eur. Riadenie krajiny sprevádza podľa reportovaných dát a čísiel: neschopnosť, nevedomosť, bezmocnosť a naivita,“ píšu ďalej analytici.

Opäť dodávajú niekoľko čísiel, ktoré vyrážajú dych:

1) oproti minulému roku za 5 mesiacov sme zaplatili o 579 mil. eur viac na DPH, čo je rast o 25 percent,

2) oproti minulému roku za 5 mesiacov sme zaplatili celkom na daniach o 775 mil. eur viac, čo je rast o 19 percent.

„Štát stihol všetko minúť. Všetko a trochu viac a preto narástol deficit na 3,5 miliardy eur. Je to o 350 mil. eur viac ako minulý rok. Našťastie posunul o 230 mil. eur viac medziročne do Sociálnej poisťovne, kde sa to nestratilo, dokonca to tam netreba. Netreba to tam preto, že sa vypláca menej a menej dôchodkov. Lebo nám pomreli dôchodcovia,“ dodávajú na záver analytici z Dáta bez pátosu.

Vyhrali sme? Dáta bez pátosu končia s reportmi. "Čísla sú nízke a mapa je biela"
Iniciatíva Dáta bez pátosu celú dobu počas pandémie prinášali čísla a grafy, ktoré vládni potentáti celú dobu ignorovali. Napriek tomu to boli jediné relevantné údaje, ktoré sa týždeň čo týždeň dostávali na verejnosť. Koncom mája končia. Je však... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Michal Filek