Inšpirujme sa zahraničím a robme to, čo tam funguje a pomáha, tvrdia Dáta bez pátosu
24 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko sa síce teší z toho, že epidemiologická situácia sa výrazne zlepšila, lenže analytici z projektu Dáta bez pátosu to vidia ináč. Podľa nich sme prestali najmä adresne testovať. Vypomstiť sa nám to vraj môže opäť už po letnej sezóne.


Po veľkom kriku pre celoplošné testovanie prichádza kritika, že testujeme málo. Navyše neadresne. Analytici z Dáta bez pátosu v statuse uvádzajú, že začínajú mať zlú predtuchu z riadenia boja proti pandémii, ktorý nezvládame ani teoreticky, ani prakticky. Jednoducho povedané máme k tomu zlý prístup. Inšpirovať by sme sa mali tými krajinami, kde to funguje oveľa lepšie ako u nás.
Aspoň do konca júna by sme mali denne testovať 10 tisíc ľudí

Analytici porovnávajú testovanie na Slovensku a v Dánsku. U nás sme mali v sobotu 4 122 PCR testov a v nedeľu 1 167, teda za víkend 5289. V Dánsku urobili v sobotu 185 556 a v nedeľu 211 369, teda dohromady 396 925. Rozdiel je teda viac ako obrovský. Pritom Ján Mikas v septembri tvrdil, že „už testujeme viac ako počas prvej vlny a máme síce aj viac prípadov, ale ja si myslím, že testujeme dosť. Na Slovensku nemá zmysel robiť 5 -tisíc testov denne“. Analytici tvrdia, že nemá zmysel robiť 50 tisíc denne, ale 10 tisíc určite.

„Denne a aspoň do konca júna, lebo sme otvorili krajinu a s tým otvorením je potrebné na začiatku pri mapovaní situácie byť SMART and CLEVER,“ píšu analytici, podľa ktorých by sme sa mal inšpirovať inými, úspešnými krajinami.

Analytici z Dáte bez pátosu nešetrili vládu, ktorá len straší ľudí: Uvoľňovať sa malo už dávnejšie
22 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Podľa Dáta bez pátosu dnes počúvame o dodatočných výdavkoch štátu na opatrenia proti covidu, pritom len rezerva má byť 300 mil. eur. „Okrem toho sme dali vyše pol miliardy na AG testovanie. PCR test dnes stojí do 40 eur. Poolovaný PCR test desatinu z toho, lebo sa ´zmieša´ 10 vykloktaných vzoriek. Pri 10 tisíc testoch denne je to 350 tisíc eur a za týždeň 2 milióny eur, pritom odpočítať musíme náklady za tie, ktoré aj tak robíme. Za mesiac je to 6 -10 mil. eur. To by nám tá rezerva stačila na štyri roky,“ konštatujú analytici.

Vyzývajú aj k tomu, aby sme sa inšpirovali opäť zahraničím, kde stále fungujú karantény, začínajú fungovať hromadné podujatia a deti dlhodobo chodia do školy.

Bežte si po očkovanie, radia analytici
Máme 21. storočie. Vieme Vám doručiť dôchodok aj výzvu na súd. No nevieme zistiť, kto presne sa bol očkovať, upozorňujú analytici z portálu Dáta bez pátosu. Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Overením AG testu následným PCR nepošleme do karantény falošne pozitívnych

„Švajčiarsko dlhodobo kloktaním testuje deti a všetky školy má otvorené. Deti sami dvakrát do týždňa kloktajú a izolovaní sú len pozitívni jedinci. Nikto iný. Kloktať budú do začiatku prázdnin. Výsledok: všetky deti sú v školách,“ píšu v analytici .

Dodávajú, že my máme na sklade 800 tisíc kloktacích testov a pýtajú sa na čo čakajú. „Takže testujme deti. Ide o poolovaný PCR test. Máme ešte päť týždňov,“ nabádajú analytici a prízvukujú, že Dánsko aj dlhodobo testuje všetkých, ktorí prídu do krajiny zo zahraničia.

„Všetkých a hotovo. Prvýkrát kontrola testu pri príchode. Druhýkrát test do 24 hodín. Tretíkrát vykúpenie sa z karantény na piaty deň. Podporilo však turistický ruch a umožnilo hromadné podujatia, na futbal chodia už mesiac tisíce ľudí, vnútri reštaurácií bežia ochutnávky a ľudia sa vrátili k normálu. Je treba test a hotovo. Kým sa zaočkuje viac ľudí, na hromadné akcie ľudí testujú,“ opisujú analytici stav veci v Dánsku.



Iniciatíva Dáta bez pátosu tiež konštatuje, že moderné krajiny po otestovaní AG testom ani len neuvádzajú počet „chytených“ pozitívnych, ale rovno všetkých pozitívnych posielajú na PCR test a validujú výsledok. „A následne u pozitívnych otestujú ich okolie, teda kontakty, ktoré vytrasovali.“

A aký by to teda malo výsledok u nás? „Nebudeme na prezentácii pozerať na bordové Sobrance, kde je jedno ohnisko v DSS a druhé v marginalizovanej skupine a nebudeme dávať celý okres Sobrance do bordovej farby a zakazovať stretávať sa desaťtisícom ľudí,“ vysvetľujú analytici. Konečne tak zistíme, ako fungujú tie AG testy a nebudeme zbytočne dávať do karantény stovky ľudí týždenne, lebo sú falošne pozitívni.

„Cesta znižovania PCR testov zatiaľ nie je cesta a je rozumnejšie dať otestovať 10 tisíc ľudí denne ako milióny nútiť nosiť respirátor a v zelenom pásme všetkých v exteriéri nosiť rúško,“ píšu na záver analytici z Dáta bez pátosu.

Správy z očkovania sú skvelé, fakt skvelé! Tvrdia nadšene analytici z Dáta bez pátosu
Na Slovensku napriek všetkým problémom s vakcínami stúpa zaočkovanosť ľudí. Nadšení sú z toho aj analytici združení v zoskupení Dáta bez pátosu. Čítať ďalej
17 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik