Remišovej nepotrebné aplikácie stáli daňových poplatníkov takmer 300-tisíc eur, tvrdí Dorčák
01 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Veronika Remišová mala byť tá, ktorá okrem svojej strany Za ľudí zvládne aj ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Ako sa ukazuje, nezvláda jedno ani druhé. Navyše, dve nefunkčné aplikácie, ktoré dala vyrobiť, nás stáli takmer 300-tisíc eur!


Zaujímavé na práci ministerky je, že obidve aplikácie majú spoločného menovateľa. „Vyrobila ich štátna IT firma Slovensko IT, ani jednu z nich reálne nepotrebujeme a vznikli len preto, aby pani vicepremiérka mohla poslať peniaze daňových poplatníkov do Košíc,“ píše vo svojom blogu na sme.sk Martin Dorčák, bývalý žurnalista a zakladajúci člen Hlasu-SD, podľa ktorého sa to inak nedá nazvať ako porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku.
Aké využitie mala a má aplikácia e-karanténa na 145-tisíc eur?

IT hara-kiri Veroniky Remišovej začali už na jeseň oznámením, že má hotovú aplikáciu e-rúško, ktorú navyše vyrobila štátna firma za 144 736 eur. Lenže spravila ho nielen bez verejného obstarávania, ako in house zakázaku, ale najmä zbytočne! Pred koncom roka, teda v čase narastajúcej druhej vlny koronavírusu, totiž Ústredný krízový štáb povedal, že táto aplikácia je zbytočná pokiaľ ju nebude mať nainštalovanú drvivá väčšina obyvateľov. „Aplikácia je vyrobená, objednaná a možno zaplatená a leží v šuflíku, preto sa pýtam, pani Remišová, aké využitie má táto aplikácia? Kto bude znášať hmotnú zodpovednosť za vyhodených 144 736 eur?“ pýta sa Dorčák a vzápätí dodáva: „Neodpoviete mi, lebo odpoveď nemáte. Netušíte, ako vždy. A nepriznáte, že ste občanov Slovenska okradli o tieto peniaze, ktoré ste potrebovali nasmerovať do zbytočnej štátnej IT firmy.“

Keď je Remišová v telke, je to normálne lepšie než Prci, prci, prcičky, smeje sa Blaha
Podpredseda Smeru-SD sa v ostatnom čase pustil do komentovania a hodnotenia takmer všetkého a takmer všetkých. Pozornosti jeho „sokolieho oka“ opäť neunikla ani predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Prirodzene, opäť sa nevyhla ani... Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

V piatok vicepremiérka bombasticky ohlásila aplikáciu Green Pass, ktorú vyžaduje a odporúča Európska komisia na to, aby ľudia mohli voľne cestovať medzi členskými krajinami. „To, čo vyrobila štátna firma na pokyn Remišovej je hanba. A opäť za 150-tisíc eur, ako na tlačovke povedal šéf štátnej IT firmy Pavol Miroššay. Aplikácia je totiž len akási elektronická peňaženka, alebo úložisko QR kódov, ktoré máte ukázať na hraniciach. Neoveruje v reálnom čase údaje v databáze Národného centra zdravotníckych informácií a je úplne zbytočná,“ konštatuje Dorčák, podľa ktorého na to, aby ste pri prechode hraníc mohli z mobilu ukázať QR kód stačí obyčajná galéria, ktorú má každý mobil, alebo papier, na ktorom je QR kód vytlačený.


Boj o flek Remišová verzus Kolíková: Keď sa stretne hlúpa s tou, čo ide cez mŕtvoly
Boj o flek šéfky jednej bezvýznamnej a viac-menej náhodnej parlamentnej strany nie je dramatický. Je smiešny. Projekt strany podporovanej zo zahraničia, stvorený len pre jeden účel, umiera. Ako, kde a kedy presne zatrepe kopytami naposledy, je... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Petra Demková

Remišová zrejme vôbec netuší, ako sa mobilné aplikácie vyrábajú

„A aby toho nebolo málo, spolu s touto appkou vyrobili aj druhú aplikáciu, ktorá bude vedieť tieto QR kódy čítať. Už vidím rakúskeho policajta, ako si inštaluje slovenskú štátnu aplikáciu a overuje si, či má dotyčný platný očkovací certifikát,“ smeje sa na výtvore Remišovej a jej štátnej IT firmy Dorčák. Problém je ale v tom, že obe tieto vlastne zbytočné aplikácie stáli Slovensko a jeho daňových poplatníkov takmer 300-tisíc eur. Za túto sumu sa dá postaviť materská škola so šiestimi plne vybavenými triedami a 120 deťmi, alebo postačí na ročný plat pre cca 15 zdravotných sestier.

Žiaľ, my máme takú ministerku informatizácie, ktorá zrejme vôbec netuší, ako sa mobilné aplikácie vyrábajú, čo ich výroba stojí a obnáša, a čo ľudia skutočne potrebujú. „Pani Remišová, ste hanbou nielen vlastnej strany, ale celého Slovenska,“ odkazuje podpredsedníčke vlády a stále ešte líderke strany Za ľudí Martin Dorčák, ktorý je presvedčený, že ani jednu z aplikácií nepotrebujeme a vznikli iba preto, aby Remišová mohla poslať peniaze Slovákov rovnako zbytočnej štátnej IT firme.

Remišová proti hoaxom zapojí aj umelú inteligenciu. Vyčleníme 25 miliónov eur
04 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová