Ján Baránek si nemyslí, že by SIS poslancom poslala zavádzajúcu správu. Verí v jej pravosť  
31 | 05 | 2021 I Petra Demková

Portál Parlamentné listy prináša súhrn hodnotení slovenskej mega kauzy od dvoch známych analytikov. Andor Šándor a Ján Baránek sa síce v niečom zhodnú; avšak na odtajnenie správy majú každý iný názor.  



Názor bezpečnostného poradcu a generála v zálohe

„Ak má SIS podozrenie, že začína byť nejaký malér, tak to má odovzdať polícii. Tá má vec vyšetrovať. Potom sú štandardné orgány ako prokuratúra a súdy, aby celý prípad riešili. Už dlhodobo upozorňujem na problém kajúcnikov na Slovensku, že sa dá zneužiť. Je mi ľúto, že som mal pravdu,“ povedal pre portál PL A. Šándor.

Ján Baránek: NAKA nemala ísť po Zuriana, ale po Matoviča. Podozrenia voči nemu sú veľmi vážne
NAKA nemala ísť podľa po Branislava Zuriana, ale po Igora Matoviča. Myslí si to Ján Baránek. Podozrenia proti Matovičovi sú veľmi vážne. „To je niečo škandalózne a Matovič mal byť dnes vo väzbe. Vo väzbe sú dnes ľudia za oveľa menšie podozrenia,“... Čítať ďalej
30 | 05 | 2021 | Petra Demková


Tomu sa nepáči, že sa správa SIS dostala na verejnosť. Podľa neho zverejnenie správy marí vyšetrovanie. „Ťažko povedať, aká je to hra. Či zneistiť, že Vladimír P., nie je vo väzbe oprávnene, alebo spochybniť ľudí, ktorí vypovedajú. Môže byť z toho ,bramboračka’, ktorá môže mať veľké dopady aj na bežných ľudí,” skonštatoval v odpovedi Šándor.
Štát nemôže vec odtajniť len preto, že koluje internetom!

Podľa Šándora ani odtajnenie správy nie je v poriadku. Bezpečnostný analytik povedal, že ho prekvapilo, že sa správa SIS čítala v parlamente. „Je to trochu zvláštne. Ak už ju nejaký poslanec vyfotil a posunul ďalej, nakoniec sa to dozvedia všetci. Štát sa však nemôže správať tak, že keď už to všetci vedia, tak to odtajníme,“ dodal Šándor.
Baránek neverí, že správa je nepravdivá

Ján Baránek zas neverí, že správa nie je pravá. Podľa neho, v prípade, že sa podozrenia zo správy potvrdia, zodpovední ľudia by mali ísť okamžite do väzby. A aj keď ide o politikov. „Aj politik vo vysokej ústavnej funkcii, lebo potom je spravodlivosť selektívna. Neexistuje, aby niekto vyrábal krivé svedectvá alebo sa snažil kriminalizovať generálneho prokurátora,” povedal. Zároveň si myslí, že tajná služba si nemôže dovoliť poslať 150 poslancom falošnú správu. „To sa ešte nestalo. Neviem o tom, že by SIS vypúšťala hoaxy alebo zavádzajúce správy,” povedal pre portál Parlamentné listy na záver Ján Baránek.

Pčolinského advokát zamiešal karty v súvislosti s tajnou správou SIS. Prečo špeciálna prokuratúra obhajuje kajúcnikov?
Z toľko skloňovanej tajnej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) vyplýva, že výpovede kajúcnikov sú často manipulatívne. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) však tieto výpovede obhajuje a tvrdí, že sú zásadnými nástrojmi na rozuzlenie mnohých... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Tibor Sipos