Francúzi: Obvinenia z americkej špionáže európskych vodcov sú mimoriadne vážne a budú mať následky
31 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Správy, že americká národná spravodajská agentúra s pomocou Dánska špehovala popredných európskych politikov vrátane Angely Merkelovej, sú „mimoriadne vážne“, uviedol francúzsky minister zahraničia pre európske záležitosti Clement Beaune. 




„Je to mimoriadne vážne, musíme si overiť, či sa naši partneri z EÚ, Dáni, dopustili omylov pri svojej spolupráci s americkými službami ... A potom na americkej strane zistiť, či skutočne počúvali a špehovali politikov,“ uviedol Beaune v rozhovore pre rozhlasovú sieť France Info.
Spojenec pomáhal USA

Podľa portálu RT vyhlásenie prichádza deň po tom, čo európske médiá informovali, že americká Národná spravodajská agentúra údajne špehovala európskych politikov. Vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera s pomocou Dánska v rokoch 2012 až 2014.

Podľa Danmarks Radio americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) pomocou dánskych telekomunikačných káblov špehovala úradníkov v Nemecku, Švédsku, Nórsku a Francúzsku. Dánske vojenské spravodajské služby údajne pomáhali USA.

Američania s pomocou Dánska odpočúvali Merkelovú a ďalších európskych politikov
Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním popredných európskych politikov, medzi ktorými boli aj spolková kanclárka Angela Merkelová a... Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | tasr


Beaune uviedol, že situácia môže mať „dôsledky z hľadiska spolupráce“ s USA. "K takémuto správaniu, žiaľ, môže dôjsť a my si ho overíme. Medzi spojencami musí byť dôvera, minimálne spolupráca, takže tieto potenciálne fakty sú vážne," uviedol minister.
Dánsko nič nekomentuje

Dánska ministerka obrany Trine Bramsenová podľa agentúry Reuters odmietla komentovať, čo nazvala „špekuláciami“ o spravodajských záležitostiach v médiách.

Dánska obranná spravodajská služba, rovnako ako americká kancelária riaditeľa národného spravodajstva (DNI) a NSA, odmietli mediálnu správu pre tlačovú agentúru komentovať tiež.

Herec Steven Seagal, veľký obdivovateľ Putina, sa pripája k prokremeľskej strane
Herec Steven Seagal sa údajne v sobotu zapojil do prokremeľskej strany „Spravodlivé Rusko - Patrioti - za pravdu“. Herec tiež navrhuje prísnejšie zákony, ktoré zasiahnu podniky, ktoré poškodzujú životné prostredie. Čítať ďalej
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková