Koalícia má strach: Fico žiada o zbavenie mlčanlivosti v súvislosti s tajnou správou SIS
29 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Šéf parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár v stredu (26. 5.) na mimoriadnej schôdzi prečítal poslancom tajnú správu SIS. O jej uverenie žiada opozícia vrátane expremiéra Roberta Fica. Strana Smer požiadala o zbavenie mlčanlivosti, informuje Nový Čas.

Opozícia podozrieva koalíciu z ovplyvňovania a manipulovania svedkov v trestných konaniach najväčších káuz Slovenska. Koalícia však podozrenia odmieta. Podľa Kollára sú isté body správy, ktorá mala byť predmetom aj na tajnom stretnutí najvyšších politikov a justičných či policajných predstaviteľov v budove SIS, tajné opodstatnene. Požiadavky opozície teda považuje za nesprávne. "Už sa dostali ku mne informácie, že niekto niečo začal púšťať na verejnosť," uviedol Kollár znepokojene.

Koalícia má strach z nejakého dôvodu

Fico sa domnieva, že koalícia musí mať strach z nejakého dôvodu, keď odmieta zverejnenie tajnej správy SIS. Smer-SD tento problém rieši s odborníkmi. Podľa šéfa strany totiž nejde o utajovanú skutočnosť v prípade, ak ide o informácie hovoriace o trestnej činnosti verejných činiteľov.

"Povieme, že je to informácia o trestnej činnosti verejných činiteľov. V prípade, že nás budú chcieť za to pozatvárať, budeme sa brániť výkladom tohto zákona o ochrane utajovanej skutočnosti," uviedol Fico.

Tajnú správu SIS čítal Boris Kollár poslancom NR SR: Čo je jej obsahom?
28 | 05 | 2021 | Tibor Sipos


Najvyšším predstaviteľom štátu vyhovuje manipulovanie vyšetrovania

Odvolávanie premiéra Edurda Hegera v súvislosti so správou zvažovali aj poslanci Hlasu. "Informácia, ktorá zaznela, bola taká závažná, že to musí mať ďalšie konzekvencie a za túto situáciu musí niekto niesť zodpovednosť," uviedol expremiér Pellegrini.

Zo správy podľa neho vyplýva, že existuje skupina, ktorá disponuje určitým pracovným postupom a na základe svojho vysokého postavenia je schopná manipulovať vyšetrenia. Pellegrini tiež dodal, že táto skupina má moc aj niekoho uväzniť, keď jej to vyhovuje. Podľa neho to najvyšším štátnym predstaviteľom vyhovuje.

Žiadne dôkazy, žiadne fakty - na držanie človeka v base aj bez rozsudku stačí rozprávka kajúcnika
Advokát Vladimíra Pčolinského hovorí o tom, o čo je opretá kolúzna väzba jeho mandanta. Sú to iba tvrdenia jedného kajúcnika. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Ivan Brožík