PS vyzýva vládu, aby s očkovaním Sputnikom počkala do schválenia EMA
26 | 05 | 2021 I tasr

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) vyzýva vládu SR, aby s očkovaním vakcínou Sputnik V počkala až do schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA). TASR o tom informoval Radovan Choleva, riaditeľ komunikačného oddelenia PS.


"Je to posledná výzva pre príčetných ministrov vlády, aby nepodľahli tlaku jedného bývalého premiéra. Pravidlá musia platiť pre každého rovnako a keď museli prejsť testovaním EMA všetky ostatné vakcíny, nevidíme dôvod na to, aby práve Sputnik V dostal takúto výnimku," zdôraznila predsedníčka PS Irena Bihariová. Tvrdí, že schválenie neregistrovanej vakcíny by znížilo dôveru v štát a jeho schopnosť zabezpečiť pre svojich občanov bezpečné a účinné očkovacie látky.

Prioritou by podľa PS malo byť úsilie presvedčiť o potrebe zaočkovať sa čo najviac ľudí, napríklad užšou spoluprácou so všeobecnými lekármi. "V súčasnosti je už len minimum ľudí, ktorí sa chcú dať zaočkovať výlučne vakcínou Sputnik V, a určite ich nie je jeden milión, o ktorom hovoril bývalý premiér Matovič," podotkla členka predsedníctva PS Lucia Plaváková.

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v utorok (25. 5.) uviedol, že vláda by mala na stredajšom rokovaní rozhodnúť o očkovaní vakcínou Sputnik V.

V strane Za ľudí vypukla vojna. Remišovej krídlo obviňuje Kolíkovú z porušenia stanov
Konflikt v strane Za ľudí sa ďalej vyostruje. „Časť strany, ktorá podporuje Máriu Kolíkovú, žiada zvolanie mimoriadneho snemu a odvolanie terajšej predsedníčky Veroniky Remišovej. Druhá časť strany, ktorá podporuje Remišovú, zasa robí všetko preto,... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Petra Demková