Newyorský prokurátor zvolal porotu, ktorá má rozhodnúť o obžalobe Trumpa
26 | 05 | 2021 I tasr

Úrad manhattanského prokurátora zvolal porotu, ktorá má rozhodnúť o prípadnej obžalobe bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá. Tento krok podľa médií naznačuje, že prokurátor získal dôkazy potvrdzujúce trestný čin.


Porota bola zvolaná nedávno a bude sa stretávať tri dni v týždni po dobu šiestich mesiacov, píše AFP s odvolaním sa na denník The Washington Post a jeho zdroje. Porota sa takisto venuje niekoľkým ďalším záležitostiam, ktoré s Trumpovým prípadom nesúvisia.

Vytvorenie poroty podľa The Washington Post potvrdzuje, že manhattanský prokurátor Cyrus Vance mohol nazbierať dostatok dôkazov potvrdzujúcich trestný čin Trumpa - alebo osôb z jeho úzkeho okruhu. Vanceov hovorca sa pre AFP odmietol vyjadriť.

Prokuratúry v USA zvyčajne pri dôležitých prípadoch zvolajú porotu zloženú z občanov, ktorá prípad vyšetruje v tajnosti, píše AFP. Porota vyhodnocuje dôkazy a môže si vyžiadať dodatočné dokumenty predtým, ako prijme rozhodnutie o vznesení obvinení.

Trumpove obchodné aktivity v súčasnosti vyšetruje Vance i generálna prokurátorka štátu New York Letitia Jamesová. Cieľom ich vyšetrovania je zistiť, či sa Trumpova spoločnosť The Trump Organization dopustila daňových únikov a poistných a bankových podvodov. Jamesová minulý týždeň oznámila, že spoločnosť bývalého amerického prezidenta je predmetom kriminálneho vyšetrovania.

Trump však akékoľvek pochybenie odmieta a v minulosti označil daňové vyšetrovanie jeho financií za politicky motivované, respektíve "pokračovanie najväčšieho politického honu na čarodejnice" v dejinách USA.

Kremeľ aj Biely dom potvrdili stretnutie Bidena s Putinom
25 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová