Lieky v trebišovskej nemocnici pripravuje robotický automat
26 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Nemocnica v Trebišove spustila centrálnu prípravovňu liekov. Ľuďom lieky pripravuje robotický automat. Za hodinu zabalí aj 3600 jednotlivých liekov.  




"Po novom tak lekári medikácie predpíšu elektronicky cez nemocničný informačný systém. Robotický automat na základe toho pripraví pre každého pacienta balíček liekov s jeho jedinečným čiarovým kódom," informuje portál SME.



Celkové náklady 700 tisíc eur

Podľa portálu SME sa náklady na inštaláciu centrálnej prípravovne liekov  vyšplhali na viac ako 700-tisíc eur. Lekári elektronicky predpíšu pacientovi liek. Cez nemocničný informačný systém sa ich preskripcie zobrazia v centrálnej prípravovni liekov. Automatizované robotické zariadenie tak začne pripravovať balíčky s liekmi pre konkrétnych pacientov. Každý jeho zásobník je Z jeho naplnený konkrétnym liekom. Podľa predpisu sa začnú  jednotlivé tablety uvoľňovať. A triedia sa do priesvitných celofánových balíčkov pre konkrétnych pacientov.

Protikorupčný image tejto vlády je definitívne v troskách. Komu tečie do topánok? Igimu?
Slovensko sa začína zmietať v podobnom „chaose“ ako za čias vlády Vladimíra Mečiara. Tajné stretnutia elitnej 10-tky či pokus o zadržanie a zatknutie exšéfa NAKA to iba potvrdzujú. Zaujímavo to vystihuje aj facebookový profil Matovičov... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Sestry na oddeleniach nahradil robotický automat

Chybovosť podľa portálu SME je do 10 percent. Lieky doteraz na oddeleniach pripravovali sestry. Manuálne ich ukladali do liekoviek. Pri príprave liekov robotickým automatom neexistujú fatálne následky. Môžu ľuďom znepríjemniť alebo predĺžiť pobyt v nemocnici.
Sestra balila lieky za 15 sekúnd, robotický automat za sekundu

"Zabalenie jedného lieku pritom trvá asi sekundu. Za hodinu dokáže robotický automat zabaliť približne 3600 jednotlivých liekov. Sestre trvá manuálna príprava jednej tablety desať až pätnásť sekúnd.  Na oddeleniach so širším portfóliom predpisovaných liekov aj dvojnásobný čas. Jedno vrecúško môže obsahovať maximálne päť druhov liekov. Na jeho obale sú vytlačené identifikačné kódy i všetky ďalšie potrebné údaje," informuje portál SME.

Ďalší trapas: Dlho očakávaný očkovací certifikát sa nevyhol školáckym chybám
Konečne uzrel svetlo sveta tak vášnivo diskutovaný očkovací certifikát. Dvojjazyčný certifikát by mal pomôcť odstrániť nezrovnalosti vyvstávajúce z rôznych potvrdení pri kontrolách. Slováci sa však nezapreli a aj tento doklad obsahuje hneď niekoľko... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková