Od invázie USA do Iraku v r. 2003 bolo z krajiny odcudzených 150 miliárd dolárov z ropy, tvrdí iracký prezident
25 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Od pádu Saddáma Husajna v roku 2003 bolo z Iraku odcudzených a prepašovaných približne 150 miliárd dolárov z výnosov ropy, uviedol iracký prezident, informuje portál RT.


„Z takmer bilióna dolárov, ktoré boli získane z ropy od roku 2003, sa z Iraku ukradlo odhadom 150 miliárd dolárov,“ uviedol prezident Barham Sálih. Prezident vyzval iracký parlament, aby „prijal rozhodujúci právny predpis s cieľom potlačiť túto všadeprítomnú prax, ktorá sužuje náš veľký národ.“

Návrh zákona, ktorý Sálih predložil parlamentu, by umožnil dôkladnú kontrolu transakcií so sumami nad 500 000 dolárov. Súčasťou by boli aj transakcie na osobných účtoch, v hodnote viac ako 1 milión dolárov. Zákon však parlamentom prejsť nemusí, uvádza portál The New Arab s odvolaním sa na miestneho experta na bezpečnosť a politiku.

"Je to určite jeden z najlepších právnych predpisov, ktorý navrhla výkonná moc od roku 2003. Bude však prijatý? Pochybujem," uviedol Fadel Abo Ragheef pre agentúru AFP.

Poľsko sa stalo prvou krajinou EÚ, ktorá nakúpila turecké drony
Poľsko odsúhlasilo nákup 24 útočných bezpilotných lietadiel z Turecka. Poľsko sa stalo prvým štátom EÚ a členom NATO, ktorý podpísal takúto dohodu s Ankarou, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


"Politické strany, ku ktorým zákonodarcovia patria, budú konať tak, aby to sabotovali. Na verejnosti to podporia, ale v zákulisí urobia všetko pre to, aby zabránili jeho prijatiu. Veľa politikov je zapojených do tohto biznisu,“ dodal expert.

Iracký prezident tiež uviedol, že pomocou pripravovaného zákona sa bude snažiť získať späť tých 150 miliárd dolárov. Táto čiastka bola údajne odcudzená prostredníctvom spolupráce s inými vládami a medzinárodnými organizáciami.

Irak v súčasnosti dosahuje príjmy z vývozu ropy okolo 5 miliárd dolárov. Za prvý štvrťrok celkové príjmy z ropy v krajine dosiahli 15,53 miliárd dolárov, čo je nárast o 40% oproti vlaňajšiemu štvrtému štvrťroku.

Stabilný vzťah s Ruskom by bol „dobrý“ pre celý svet, uviedol americký diplomat
Lepšie vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by priniesli úžitok pre celý svet, uviedol americký minister zahraničia Antony Blinken. Informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca