Bývalá ministerka spravodlivosti Katarína Tóthová: Kolíková je absolútne neschopná.
25 | 05 | 2021 I Petra Demková

Spoluautorka Ústavy SR, prof. JUDr. Katarína Tóthová, DrSc., sa pustila do Márie Kolíkovej. Okrem iného ju skritizovala za jej reakciu na úmrtie generála Lučanského. „Jej stanovisko je dôkazom absolútnej nízkej odbornej úrovne, ako aj ľudských kvalít,“ povedala Tóthová.



Kolíková a generál Lučanský

Informáciu priniesol portál ereport.sk. Katarína Tóthová ako bývalá ministerka spravodlivosti sa k Márii Kolíkovej vyjadrila po prvýkrát už v januári po smrti generála Lučanského. Už vtedy Tóthová adresovala Kolíkovej výzvu, aby prijala objektívnu zodpovednosť za smrť bývalého policajného šéfa v cele, počas väzby. Poznamenala, že to mala urobiť ako vrchná veliteľka Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Advokáti vyzývajú na okamžité prešetrenie ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov. Takéto postupy sú neprípustné!
Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) a JUDr. Martin Ribár vyzývajú komeptentných na okamžité prešetrenie ovplyvňovania výpovedí kajúcnikov. Žiadajú od upustenia od podobných postupov v praxi orgánov činných v trestnom konaní (OČTK), uvádza sa... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


Tóthová vytkla Kolíkovej jej osobné zlyhanie. „Jej stanovisko je dôkazom absolútnej nízkej odbornej úrovne, ako aj ľudských kvalít,“ povedala. „My sme právny štát, ktorý mal už určitú úroveň. Ako bývalý minister obrany (Juraj Liška pozn. red.) keď padlo lietadlo vzal objektívnu zodpovednosť, Marek Maďarič vzal objektívnu zodpovednosť, keď bol zavraždený Kuciak. Pani ministerka mala tiež odstúpiť na základe objektívnej zodpovednosti,” myslí si bývalá ministerka a poslankyňa.
Kolúzna väzba na Slovensku

„S podmienkami kolúznej väzby u nás treba niečo spraviť,“ upozornila Katarína Tóthová. Na Slovensku máme s kolúznou väzbou podľa nej dlhodobý problém. Bývalá ministerka upozornila, že Slovensko už v roku 1995 pristúpilo k európskemu dohovoru o zabránení mučenia vo väzniciach. V roku 2004 bol k tejto problematike zriadený aj európsky výbor. „Keď tu boli naposledy, tak už vtedy bolo konštatované, že situácia vo väzniciach je na pokraji situácie mučenia osôb, ktoré sú vo väzniciach,“ vysvetlila pre ereport.sk Tóthová. Upozornila, že Kolíková už keď nastúpila do funkcie, o tejto správe vedela. Tóthová si preto myslí, že mala už z vlastnej iniciatívy dať návrh na skrátenie kolúznej väzby.

Tóthová odmieta argumenty Kolíkovej, že snahy o skrátenie kolúznej väzby sú podmienené faktom, že v cele aktuálne sedí viacero ľudí s prepojením na politikov. „Toto sú už blablaniny, či áno či nie, k tomu sa ja nevyjadrujem. Situácia je taká, že nekoná, hoci mala konať, je neprofesionálna, nemá tam čo byť,” povedala nahnevane Tóthová. „Je to absolútne neschopný človek na mieste, ktoré zastáva,” dodala.
Referendum nebolo, nie je a nebude protiústavné

Na záver sa spoluautorka Ústavy vyjadrila aj k téme referenda. Tóthová má jasný názor na argumenty Kolíkovej, pokiaľ ide o ústavnosť referenda. „Referendum nikdy v žiadnom právnom štáte nebolo, nie je a nebude protiústavné,” uzavrela.

Novému kajúcnikovi Matovičovho režimu Gajanovi posvätila nezákonné výhody sudkyňa Szabová
24 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová