Kollár a Kolíková vo väzení v Žiline. Kollára chytala depresia, Kolíková potrebuje milióny
24 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Stavom väzníc na Slovensku sa Kollár začal zaoberať už vlani na jeseň. Kolíkovú požiadal, aby začali v rámci Trestného zákona riešiť aj tieto veci. Spúšťačom bola smrť generála Lučanského. S Máriou Kolíkovou navštívili Ústav na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Žiline. Bolo to podľa neho depresívne. Kolíková potrebuje milióny na rekonštrukciu.


Nahliadnutie do žilinského ústavu si podľa portálu Pravda vyžiadal preto, lebo práve tam sú akútne potrebné dotácie na obnovu. Tí, čo sú v kolúznej väzbe, žijú podľa predsedu NR SR Borisa Kollára v neľudských podmienkach. Sprchujú sa len dvakrát do týždňa. Katastrofálny je podľa neho aj malý priestor, v ktorom sú ľudia zatvorení celý deň. Okrem jednej hodiny, počas ktorej môžu ísť mimo cely.
Keby niekto držal v takých podmienkach psa, naháňali by ho ochrancovia

„Nemajú žiadny výhľad. Môžu vidieť len holé nebo. Pohľad do krajiny je nemožný. Keby niekto v takýchto podmienkach držal psíka, naháňali by ho ochrancovia zvierat. Za týranie. Toto mi prekáža." Vyjadrenie prináša portál Pravda. Priestory sú podľa neho s oknami, ktoré sú staré desiatky rokov. Netesnia. Cez zastreté sklá nič nevidieť. Mal pocit, že sa ocitol v päťdesiatych rokoch minulého storočia.

Zurianovi hrozí väzba a mučenie, rovnako ako v prípade Milana Lučanského, myslí si Blaha
Podpredseda Smeru-SDS Ľuboš Blaha sa zrejme stáva konšpirátorom a poslom zlých správ. Myslieť si to môže každý, kto si prečíta jeho najnovší status, v ktorom sa zamýšľa nad tým, či náhodou nečaká Branislava Zuriana rovnaký osud ako Milana... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ide tam o ľudí, u ktorých platí prezumpcia neviny

„Dôkazom je prípad advokáta Ribára. Nevinný človek musel byť v takejto cele dvadsať mesiacov. Kto mu vráti čas, keď nemohol zavolať vlastnému dieťaťu. A ani manželke? Toto musíme zmeniť.“ Píše portál Pravda.

Kollár hovoril o inšpekcii v bratislavskom Justičnom paláci. Tej sa zúčastnil s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Rekonštrukcia stála 23 miliónov eur. S ľuďmi sa tam už zaobchádza humánne. Zariadenie spĺňa štandardy EÚ.
Kolíková víta Kollárovu iniciatívu

Kolíková je rada, že sa o to zaujíma aj predseda parlamentu. Podľa nej je potrebná zásadná zmena. Rekonštrukcia ústavu v Žiline. Tá by mala stáť, ak by sa riešili len materiálne podmienky a výstavba, do 10 miliónov eur. „Chceme tu postaviť objekt, ktorý splní európsky štandard pre väznené osoby,“ uviedla podľa portálu Pravda ministerka. Začať chcú v septembri.

Neuveriteľné: Poberateľ dávok dostal podporu 2492 eur! Tak načo by šiel do roboty?
Po návrhu Igora Matoviča dať na dieťa pre rodiny v hmotnej núdzi príspevok 333 eur sa strhla doslova búrka nevôle. Mnohí poukazovali na to, že peniaze nepôjdu tým, ktorým majú, ale najmä tým, ktorí žijú z dávok dostávajúcich za to, že majú veľa... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Kolíková chce zjednodušiť celé trestné konanie

Kolíková v súvislosti s úpravou kolúznej väzby navrhuje upraviť trestný proces.  Zjednodušiť celé konanie súvisiace s tým, ako je osoba obvinená, až kým je postavená pred súd. Porovnala Česko a Slovensko. Na Slovensku treba urobiť viac úkonov, a preto je konanie dlhé. Upozorňuje však, že nemôže vyšetrovateľom zmenami skomplikovať situáciu.
Kolíková je pripravená niečo urobiť

Zároveň vysvetlila, že nenapravujú nedostatky celého procesu, ale len jeden inštitút. „Takže ja som pripravená pre to niečo urobiť. Vnímam, že je na mieste aj sprísniť podmienky pri rozhodovaní o tom zo strany súdu. Na druhej strane však nemôžem urobiť to, že by vyšetrovateľ neurobil všetko, čo potrebuje, aby sa vec dostala pred súd." Jej vyjadrenie prináša portál SME.

Podľa portálu Pravda šéf parlamentu tiež spomenul otázku kolúznej väzby. „Ešte v nedeľu večer budeme sedieť aj s predsedom vlády. Pevne verím, že nájdeme spoločnú reč a dohodneme sa,“ píše portál Pravda.
Kollár budúcnosť Žiliny vidí nádejne

V Žiline by sa podľa plánov má postaviť nová budova. Väzni by sa vedeli presunúť do novej časti. Tú starú by zrekonštruovali. Upozornil, že v žiadnom z navštívených zariadení sa nestretol so sťažnosťami. Podčiarkol, že jeho hnutie podporuje Kolíkovú v jej novej koncepcii väzenstva.

Radačovský: "Máme tu vládu klamárov, ustráchancov, trpiacich stihomamom. Vedia iba vyrážať dvere"
Europoslanec Miroslav Radačovský sa síce momentálne nachádza v Bruseli, ale podľa vlastných slov ostro sleduje politické dianie na Slovensku. A žasne nad tým, kto všetko sa vyjadruje k domovej prehliadke v Zurianovom... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková