Blaha: Kaufland sa vysmieva z ruže v logu Smeru. Ruže však vozí z Kene, kde vykorisťujú ženy
23 | 05 | 2021 I Petra Demková

Kaufland si vystrelil z nového loga SMER-u. „Radi pripomíname, že všetky ruže v ponuke Kauflandu boli vypestované v podmienkach spravodlivého obchodu,“ napísali. Blaha upozornil, že to tak nie je. Kenské ženy, ktoré ruže pestujú, sú obeťami vykorisťovania a násilia.



Kaufland si chcel vystreliť z nového loga SMER-u.

„Milujem, keď sa nadnárodné reťazce pchajú do slovenskej politiky. Kaufland si včera vystrelil z nového loga SMER-u. Skvele som sa zabavil,“ začal svoj status poslanec Blaha. „Na stránke Kauflandu uverejnili logo ruže a napísal takýto vtípeček: "Radi pripomíname, že všetky ruže v ponuke Kauflandu boli vypestované v podmienkach spravodlivého obchodu,“ vysvetlil Blaha.

Najnovší prieskum dáva Pellegriniho strane Hlas 17,8 percenta, Smer predbehol Oľano
RTVS zverejnila prieskum volebných preferencií agentúry Median. Výsledky prieskumu priniesli niekoľko prekvapení. Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Peter Sulek

„Fair trade“ á la Kaufland

Známy poslanec sa pozrel dovozu ruží na zúbok. „Schválne som si preveril ten ich "spravodlivý obchod",“ napísal. „Ruže dovážajú z africkej Kene, kde platia zúboženým kenským ženám 100 dolárov mesačne,“ zistil ľavičiar Blaha. „Tieto úbohé africké ženy z toho nedokážu zaplatiť ani nájom, ani starostlivosť o svoje deti - nič. Zadlžujú sa a živoria,“ popísal smutnú realitu.

A nielen to. „Kenské ženy sú vystavené šialenému chemickému znečisteniu a drastickým pracovným podmienkam... a Kaufland si na tom "spravodlivo" pakuje vačky. Toľké dobrodenie. Od dojatia nedýcham,“ napísal Blaha sarkasticky. K tomu ešte upozornil, že pri produkcii ruží v Keni dochádza k sexuálnemu násiliu na ženách. Tie si nemôžu dovoliť odpor.

Známy ľavičiar upozorňuje na podvod s názvom „fair trade“. „Mimochodom, štempeľ "fair trade" je len neoliberálna propaganda na to, aby si progresívny slniečkar zo západnej Európy kupoval svoj výrobok so sladkým pocitom, že pomáha svetu. V skutočnosti podporuje systém globálneho vykorisťovania, ktorý produkuje hladujúce deti, znásilnené ženy a zotročených mužov. A bohatnúce korporácie. Po celom svete. A aj v Keni. Vďaka nášmu drahému Kauflandu,“ dodal poslanec za Smer.
Zisky Kauflandu sú astronomické.

Následne sa pustil do obchodnej stránky nadnárodného reťazca. „Kaufland je nadnárodný reťazec, ktorý vlastní nemecká korporácia Schwarz Gruppe. Tržby tejto skupiny sú 130 miliárd ročne. Pre porovnanie - celý HDP Slovenska je necelých 105 miliárd. Vlastníkom tejto zazobanej nemeckej korporácie je Dieter Schwarz, 36. najbohatší človek na svete. Jeho majetok je zhruba 35 miliárd dolárov. Ja viem – drobné,“ neodpustil si Blaha sarkazmus.

Smer už navrhol mimoriadnu schôdzu k stretnutiu v SIS, Saloň zvolal výbor
Opozičný Smer-SD už podal návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k stretnutiu najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Premiér Eduard Heger (OĽANO) má na nej stretnutie vysvetliť... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | tasr

Platy slovenských predavačiek sú mizerné

Ten upozorňuje následne na nerovnosť. „Dieterovi sa darí, to je fajn, blahoželáme. Ale pripomeňme, že slovenská predavačka v Kauflande zarobí približne 800 eur v hrubom. Hej, hej, spravodlivosť. Ružičky naše spravodlivé, kauflandové. Zisky Kauflandu na Slovensku utešene rastú, ročné tržby sú na úrovni 1 miliardy eur. Počas pandémie bolo reťazcom sveta žiť - konkurencia malých slovenských obchodníkov bola odstavená a oni si veselo bohatli,“ upozornil známy ľavičiar.

„Ten pocit, keď zarábate miliardy a kenským ženám dávate ani nie stovku mesačne. A našim slovenským ženám pár stoviek. A hovoríte tomu "spravodlivý obchod". ...Ale máte dosť hrošej kože na to, aby ste hejtovali logo ruže za 200 eur, ktoré si kúpil a použil SMER-SD,“ upozornil Blaha.
Kenské aj slovenské ženy ťahajú za kratší koniec

Na záver už len výzva poslanca za Smer občanom: „...keď si nabudúce budete kupovať "spravodlivé" ružičky v Kauflande, spomeňte si na zúboženú kenskú ženu alebo na plat slovenskej predavačky. Možno si rozmyslíte, či "spravodlivý" Dieter z Nemecka potrebuje ku svojim 35 miliardám dolárov aj vaše ťažko zarobené peniaze. Srdečne pozdravujeme ružičky z Kauflandu...“ uzavrel svoj status Ľuboš Blaha.

"To sa ako fakt ideme všetci tváriť, že sa tajným stretnutím vlastne nič nestalo?" pýta sa Blaha
Nečakané a najmä tajné stretnutie našich najmocnejších politikov spolu s dvomi šéfmi prokuratúry a novým riaditeľom SIS prekvapilo mnohých. Najmä politikov z radov opozície, ktorá tvrdí, že ide o ohrozenie demokracie u nás. To, čo sa udialo sa... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik