"Kolúzna väzba je mučiaci nástroj. Videl som tam ľudí, ktorí boli ochotní urobiť čokoľvek, aby sa odtiaľ dostali," šokuje advokát Ribár
22 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Martin Ribár strávil za múrmi väzníc ako obvinený a neskôr aj obžalovaný 565 dní. Po takmer 19 mesiacoch Ústavný súd rozhodol, že musia advokáta z väzby prepustiť. Ribár hovorí o kolúznej väzbe ako o mučiacom nástroji. "Tam sa človek môže dostať do štádia, keď je už ochotný aj klamať," tvrdí advokát.




Fázy zúfalstva

"Najťažšie bolo odlúčenie od rodiny a nemožnosť komunikovať s ňou," hovorí pre denník Pravda Ribár.  Nezanedbateľné nie je podľa neho ani obmedzenie pohybu, absolútna nečinnosť a neustále nočné kontroly. "Bol som 23 hodín denne zatvorený v cele, ktorá má zhruba 4 × 2 metre a hodina denne vychádzky. V noci som takmer nespal."

Zadržali príslušníka NAKA, ktorý má vypovedať, ako sa manipulujú výpovede kajúcnikov
Príslušník NAKA, ktorého zadržali v rovnakom čase, ako chceli aj jeho bývalého šéfa Branislava Zuriana, má vypovedať, ako orgány pripravujú kajúcnikov. Je kľúčovým svedkom aj obvineným. Informujú HN. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Peter Sulek





"Mal som aj fázu zúfalstva," spomína Ribár. "Bol som naozaj psychicky zlomený a uvažoval som nad spoluprácou. Moja manželka, mama, sestra boli z toho v rozpakoch. Známi mi aj odkazovali, aby som sa radšej priznal, aj keď vedia, že som nič neurobil," objasňuje situáciu advokát.
Benefity za spoluprácu

Ribár si myslí, že keby sa naozaj zlomil a porušil svoju advokátsku mlčanlivosť, mohol by vyšetrovateľom  dať všetko ako na tácke, toto bol ich prvý plán. Vraj mu bolo aj ponúkané, že ak by rozprával, veci mohli byť inak. "Ak by som sa naozaj dopustil činnosti, ktorá mi je kladená za vinu, mohol som sa po dvoch týždňoch vo väzbe priznať, začať spolupracovať a bol by som prepustený."

"To kde sme? Čo sú tu 50-te roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby?" Krúti hlavou analytik Žitný
Tajná schôdzka desiatich súčasných najvplyvnejších ľudí v našej politike, prokuratúre, polícii či tajnej službe stále rezonuje Slovenskom. Vyjadrilo sa k nej už veľa ľudí, no tí, ktorých sa to najviac týka buď stále (ne)pochopiteľne mlčia, alebo... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Na margo kajúcnikov však advokát radšej hovorí o spolupracujúcom páchateľovi, ktorý získava benefity. "Podľa mňa je kajúcnikom niekto, kto sa prizná, hovorí pravdu a svoj čin ľutuje. Bohužiaľ, to tak vždy nie je a zneužíva sa to. Každému je zrejmé, že kajúcnici sú osoby, ktoré z toho majú benefity, a preto by sa ich tvrdenia mali verifikovať."
Zmena kolúznej väzby

Po takom dlhom čase vo väzbe aj advokát vníma politické snahy o zmenu kolúznej väzby a zmenu lehôt veľmi citlivo. "Súhlasím s tým, keď sa hovorí, že je to mučiaci nástroj. Veď nech si to niekto vyskúša. Videl som tam ľudí, ktorí boli ochotní urobiť čokoľvek, aby sa odtiaľ dostali. Niekedy som mal dni, keď som si myslel, že sa zbláznim," objasňuje Ribár.

Súd rozhoduje o väzbe pre Kvietika a ďalších obvinených v korupčnej kauze súvisiacej s SPF
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku začal v sobotu ráno rozhodovať o návrhu na väzobné stíhanie siedmich osôb, vrátane finančníka Martina K. a riaditeľky Slovenského pozemkového fondu (SPF) Gabriely B. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | tasr


Podľa neho sa môže aj silný jedinec pod tlakom v kolúznej väzbe dostať do štádia, keď je už ochotný aj klamať. "Keď v Česku dokážu vykonať najzákladnejšie úkony za tri mesiace, prečo sa to u nás nedá?" pýta sa advokát.

"Ak niekto povie, že kolúzna väzba nie je mučiaci nástroj, ja hovorím, že je. Trošku sa nám tá túžba po spravodlivosti vymkla z rúk. Veď nemôžeme nastoľovať spravodlivosť pomocou nespravodlivosti," uzatvára Ribár.

Taraba: "Zurian môže získať azyl kdekoľvek ukáže prstom, stačí urobiť toto..."
Bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Zuriana chcela v piatok ráno zadržať polícia. No Zurian sa momentálne nachádza v zahraničí. Poslanec Taraba mu preto na sociálnej sieti radí, ako môže dostať politický azyl kdekoľvek na... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková