Prísne tajné! Ruská arktická vojenská základňa bola predstavená novinárom. Čo všetko skrýva môžeme len hádať (VIDEO)
21 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská základňa „Arctic Shamrock“ je najsevernejšie verejne známe zariadenie s trvalou posádkou na svete. Premieta vojenskú silu Moskvy v oblasti bohatej na zdroje, informuje portál RT.




Základňa bola oficiálne predstavená pred niekoľkými rokmi, no neustále zvyšuje svoje schopnosti. Teraz sa môže pochváliť samostatnou jednotkou pre elektronický dohľad a vylepšila aj letisko, aby tu mohli pristávať ťažšie lietadlá, ako sú atómové bombardéry Tu-95. Taktiež batéria mobilných rakiet Bastion zvýšila svoje obranné schopnosti proti námorným útokom.

Základňa slúži predovšetkým ako uzol v ruskom integrovanom systéme PVO, hoci jej ďalšie funkcie môžeme iba hádať.

Arctic Shamrock sa nachádza v súostroví Zem Franza Jozefa a bola postavená ako súčasť úsilia Ruska o zabezpečenie severnej hranice. Zariadenie bolo navrhnuté tak, aby fungovalo autonómne po dlhšiu dobu v drsnom podnebí s maximálnou sebestačnosťou a minimálnym dopadom na životné prostredie.

Putin: Rusko vyrazí zuby všetkým, ktorí budú chcieť z neho odhryznúť
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vládnymi úradníkmi vyhlásil, že mnohí sa chcú Ruska zmocniť. Nepriatelia Ruska podľa neho snívajú o častiach rozsiahleho územia. Také snahy západu zažíva Rusko podľa šéfa Kremľu, už stáročia. Putin... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Mediálne turné, ktoré podnikla spoločnosť RT spolu s ďalšími medzinárodnými novinármi, sa uskutočnilo pred zasadnutím Arktickej rady v islandskom Reykjavíku. Rada zahŕňa osem krajín, ktoré majú nároky na arktické vody kvôli svojej geografickej polohe. Najväčší podiel má Rusko vďaka svojej dlhej pevnine.

Pred summitom ruský minister zahraničia Sergej Lavrov odmietol to, čo nazval "nárekmi" USA a ich spojencov nad ruskou vojenskou prítomnosťou v regióne. Povedal: „Všetci už dávno vedia, že toto je naše územie, to je naša zem, sme zodpovední za zaistenie bezpečnosti nášho arktického pobrežia. A všetko, čo tam naša krajina robí, je absolútne legálne a legitímne."

Rusko je pripravené viesť s USA rozhovory o strategickej stabilite, tvrdí Lavrov
Minister zahraničia Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko je pripravené viesť s USA rozhovory o strategickej stabilite. Jeho americký náprotivok Antony Blinken vraj ukázal, že Washington je po stretnutí na Islande pripravený na zblíženie s Moskvou,... Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca