Nový prieskum EÚ: Hrozí spustenie politickej nespokojnosti, dôvera vo vlády klesá
21 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Nový celoeurópsky prieskum zistil, že počas pandémie Covid klesla podpora národných vlád v celej EÚ. Môže za to hlavne pomalý vývoj vakcín, čo podporuje kritiku reakcií štátov na krízu, informuje portál RT.




Prieskum, ktorý uskutočnila agentúra EÚ Eurofound, ukázal, že občania vo všetkých krajinách celého bloku, s výnimkou Dánska, veria svojej národnej vláde menej ako pred marcom 2020. V tom čase sa začalo s lockdownami.

Tento pokles podpory pre jednotlivé vlády 26 z 27 členských štátov bol spojený s poklesom spokojnosti s opatreniami na podporu pandémie. Iba 10% respondentov uviedlo, že je podľa nich ľahké a efektívne zabezpečiť pomoc tam, kde je to potrebné.

Napriek problémom okolo zavádzania vakcín, ktoré rieši EÚ, bola podpora verejnosti pre tento blok vyššia ako podpora vládam členských štátov.

Sputnik V nebol schválený v EÚ kvôli politickému tlaku vodcov bloku, tvrdí šéf ruskej rozviedky
Ruská vakcína Sputnik V nebola v Európskej únii schválená kvôli politickému tlaku vodcov bloku. Uviedol Sergej Naryškin, šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie (SVR), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Zistenia uvedené v najnovšej sérii údajov odrážajú včasné varovanie nadácie Eurofound, že rastúca nerovnosť a pandemická únava by mohli spôsobiť nestabilitu a ďalší pokles podpory pre národné vlády. „Ak sa nezabráni nárastu hospodárskych a sociálnych nerovností medzi občanmi a členskými štátmi, hrozí ... spustenie politickej nespokojnosti,“ uvádza sa v prieskume.

Výskum nadácie Eurofound sa týka obdobia od marca 2020 do jari 2021 a zahŕňa viac ako 138 629 odpovedí. Jeho cieľom bolo študovať meniace sa postoje k rôznym problémom počas pandémie, vrátane viery vo vlády a podpory očkovacích programov.

Odkaz miliardára Kellnera zo záhrobia: EÚ ovláda rovnostárstvo a relativizovanie tradičných hodnôt VIDEO
"Zostrih, ktorý ukazuje skutočného Kellnera." Tak nazvali predstavitelia firmy video, ktoré ukazuje názory a postoje predčasne zosnulého miliardára. Bol známy tým, že si úzkostlivo strážil súkromie. Kellnerova investičná skupina PPF záznam... Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | René Skalný