Progresívne Slovensko označilo Izrael za "fašistický štát". Biháriová sa neskôr ospravedlnila
20 | 05 | 2021 I René Skalný

Jeden zo zakladateľov Progresívneho Slovenska ostro kritizoval politiku židovského štátu. Vladimír Olej dokonca označil Izrael za "fašistický štát". Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku protestuje, predsedníčka PS - Irena Bihariová sa Židom ospravedlnila.


Kým väčšina politických strán na Slovensku sa v izraelsko-palestínskom konflikte predháňa v podpore Izraela, Palestíne sa dostalo nečakaného spojenca.

Ako informuje Denník Štandard: "V utorok publikoval zakladajúci člen PS Vladimír Olej blog na Denníku N, ktorý bol medzičasom pre hlasnú kritiku vymazaný.

Olej v ňom totiž Izrael označil za „fašistický štát“ a tvrdo odsúdil tých, ktorí ho v konflikte podporujú. Palestínčanov prirovnal k slovenským Rómom.

Na úrad Starého Mesta v Bratislave vyvesia izraelskú vlajku. S nápadom prišiel exmarxista Dostál zo SaS
„Na budove miestneho úradu v Starom Meste zaveje izraelská vlajka. Gesto je vyjadrením solidarity so štátom Izrael, ktorý aktuálne čelí masívnym útokom organizácie Hamas,“ informuje redakcia Bratislavských novín. S nápadom prišiel Ondrej... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Petra Demková

Izraelský apartheid

„Tento konflikt je v našich médiách po dekády prezentovaný jednostranne, podobne ako naše médiá desiatky rokov vykresľujú Rómov. Aj v našich médiách prevláda a prevládala dehumanizácia týchto ľudí a v prípade konfliktu v Svätej zemi sú a boli Židia prezentovaní ako tí, ktorí sa len bránia a Palestínčania boli vždy prezentovaní ako agresori, ktorí nechcú mier.

Preto ma neprekvapuje, aký panuje v našej verejnosti postoj k Rómom a ako ľudia pristupujú ku konfliktu v Svätej zemi,“ uviedol progresívec.

Chmelár: Holokaust nedáva Izraelu právo páchať apartheid na Palestínčanoch! VIDEO
Publicista Eduard Chmelár vo svojom najnovšom videoblogu komentuje eskaláciu napätia na Blízkom východe. Chmelár bol tentoraz mimoriadne kritický k politike Izraela. Židovský štát otvorene označuje za agresora. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | René Skalný

Palestínčania ako naši Rómovia

Olej v článku konštatoval, že Palestínčania nikdy nerozhodovali o smerovaní Izraela, tak ako Rómovia nikdy nerozhodovali o smerovaní Slovenska. Loptička podľa neho vždy bola, je a aj bude na strane Izraela, ktorý ak chcel, tak zabezpečí trvalý mier, ale pre jeho politikov je vraj jednoduchšie udržiavať apartheid.

„Ako teda funguje fašistický režim v Izraeli? Funguje vďaka dennodennému porušovaniu ľudských práv Palestínčanov a porušovaním Ženevských konvencií. Palestínčania sú ľuďmi druhej (občania Izraela) a tretej kategórie (obyvatelia Okupovaných palestínskych území).

Ich tyranizovaním, zabíjaním, neľudským zaobchádzaním, nevymožiteľnosťou práva, odopieraním zdravotnej starostlivosti atď. sú porušované ich ľudské práva,“ tvrdil Olej v blogu.

Belousovová: Nacisti sa skrývali za nadradenosť rasy, ktorá má právo vládnuť svetu - dnes sa deje to isté v mene "demokracie"
Bola doba, kedy nás naši vtedajší aj "súčasní" spojenci zbabelo zradili a podhodili Hitlerovi. Západ sa dlho skrýval za tých, čo bojovali vo Veľkej vlasteneckej vojne. Boli to muži, ženy, deti. Spolu viac ako 20 miliónov obetí národov ZSSR. My dnes... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | René Skalný

Biháriová otočila

Predsedníčka PS Irena Biháriová pôvodne označovala konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi za „skúšku našej úprimnosti o ľudských právach a rovných metroch“.

Biháriová argumentovala, že v Izraeli a na okupovaných územiach žijú milióny Palestínčanov, ktorí podľa nej nie sú z hľadiska legislatívy a konania Izraela uznaní za rovnoprávnych ľudí.

„Západný svet roky toleruje stav bezprávia Palestínčanov a prehliada fakt, že sú len na základe etnického kľúča pozbavení ľudských práv,“ napísala šéfka progresívcov nedávno na Facebooku.
Ospravedlnenie Židom

Po kritických reakciách na Olejov blog však politička otočila. Ako informuje Denník Štandard:

"V komentári pod príspevkom sa židovskej komunite ospravedlnila. Blog podľa nej vznikol bez vedomia strany a všetci členovia hnutia sa od názorov Oleja dištancujú.

„Obsah daného textu sa v každom ohľade vymyká názorovým rámcom, ktoré by sme ako strana či jednotlivci zastupujúci hnutie v predsedníctve zdieľali alebo podporovali. Predmetný blog už bol vymazaný zo všetkých platforiem a PS nezodpovedá za jeho ďalšie šírenie,“ uzavrela Bihariová.

Tomáš Janco: V izraelsko-palestínskom konflikte nebuďme užitočnými idiotmi!
Hovorí sa, že v žiadnej vojne nie sú len tí dobrí a tí zlí, sú len živí a mŕtvi. V podobnom duchu komentuje konflikt na Blízkom východe aktivista a právnik Tomáš Janco. Vo svojom príspevku zároveň ponúka akýsi bodový scenár, ako sa nestať užitočným... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | René Skalný