Tomáš Janco: V izraelsko-palestínskom konflikte nebuďme užitočnými idiotmi!
17 | 05 | 2021 I René Skalný

Hovorí sa, že v žiadnej vojne nie sú len tí dobrí a tí zlí, sú len živí a mŕtvi. V podobnom duchu komentuje konflikt na Blízkom východe aktivista a právnik Tomáš Janco. Vo svojom príspevku zároveň ponúka akýsi bodový scenár, ako sa nestať užitočným idiotom jednej, či druhej strany.


"Pri tom, ako budeme počúvať propagandu, nezabúdajme, že na oboch stranách sú ľudia a legitímny žiaľ a na oboch stranách je zlo, ktoré ho spúšťalo.


Nedehumanizujme ich a nedehumanizujme seba, tým, že budeme pozerať na ľudí len cez prizmu vlajok. Nepodrobujme sa propagande a v stave, kde žiadne fakty nie sú isté, riaďme sa v posudzovaní morálnym kompasom a odmietajme štvanie." Píše Janco na sociálnej sieti.


"Čo môžeme spraviť je, že vypichneme vojnové štvanie a propagandu vo svojich kruhoch a v médiách, na ktoré máme dosah a v neposlednom rade, môžeme strážiť vlastné vedomie a svedomie a nepodrobiť sa propagande sami.

Jakubisko: Ľudia sú nervózni, ako keď má prísť vojna. Svet sa zúžil na príkazy a nariadenia
Pri príležitosti svojich 83. narodenín poskytol legendárny slovenský režisér veľký rozhovor. A reč prišla aj na pandémiu, opatrenia a mentalitu Slovákov. Jakubisko tvrdí, že z povahy Slovákov je mu smutno. Napriek tomu vidí nádej. Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | René Skalný

Najhoršia je strata ľudskosti

Na konci dňa však najhorším nebezpečenstvom doby je strata vlastnej ľudskosti, súdnosti a duše a zmena na užitočných krutých idiotov." Pokračuje Janco s tým, že izraelsko-palestínsky konflikt:

  1. Sa deje v krajinách, ktoré hovoria inými jazykmi a väčšina informácií je sprostredkovaných.

  2. Sa vedie propagandisticky na oboch stranách, takže mnoho informácií, čo máme, je nepresných, či sú kačicami.

  3. Sa vedie simultánne na úrovni boja a na úrovni médií. S civilnými a detskými úmrtiami sa ráta (Hamas ich niekedy dokonca vyvoláva schválne) a ihneď, ako k ním dochádza, strana ich hodí do médií.

  4. Sa ťahá dlhé roky a vstupujú do nej mnohé subjekty a záujmy veľmocí, ktoré financujú obe strany (pred mesiacom do Palestíny poslali Američania podporu), aj aby konfliktom zdôvodňovali svoju prítomnosť na blízkom východe. Ide o do veľkej miery o zástupnú vojnu.

  5. Politický stroj vo svete sa napojil na túto vojnu a mnoho politických subjektov má svojich miláčikov v tej, či onakej strane. Podobne, ako si adoptovala západná ľavica menšiny, medzinárodná ľavica si adoptovala Palestínu a hlavne americkí konzervatívci Izrael. Podobne ako v prípade vzťahu západnej ľavice a menšín, sú tieto vzťahy obojstranne toxické.

  6. Ide o vojnu, či konflikt, v ktorej sa kopia geologické vrstvy propagandy, protirečení a klamstiev a na konci dňa jediné, čo je v nej skutočné, sú ľudské úmrtia a utrpenie. To je aj tým, že keďže je do konfliktu zainteresovaný politicky, či geopoliticky celý svet, sú média a politici schopní ospravedlňovať ohavné zločiny voči civilom- tej, či druhej strany- a poukazovať aj na fiktívne zločiny nepriateľa svojho miláčika a obe strany to využívajú pre svoju podporu.


Erdogan sa v rozhovore s Putinom ponúkol, že dá Izraelu "silnú lekciu"
14 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Nemá civilné riešenie

Tento konflikt, po rokoch a rokoch kopenia sa tragédií a klamstiev podľa mňa jednoducho nemá civilné riešenie. Inštitúcie po celom svete sú príliš zainteresované.

Obe strany majú priveľa legitímnych aj nelegitímnych dôvodov sa nenávidieť. Celé generácie Izraelcov aj Arabov boli vychované pod propagandou vlastnej krajiny a uverili vlastným klamstvám predvčerajška." Upozorňuje.


"Preto odo mňa nebudete počuť hrkanie šabľami a silné slová za nikoho, ani proti nikomu. Nebudem si ani davať smiešne profilové filtre, ako stojím s tou, či onakou stranou. To, čo sa tam deje, je hrozné.


To, že to nepriamo podporujeme je hrozné a Slovensko a iné krajiny by malo zaujať hlboko ľudský postoj a zasadzovať sa za stabilizáciu stavu v regióne. Destabilizovaný Blízky východ sa tradične prejavuje migračnými vlnami a je živnou pôdou pre to, aby tajné služby trénovali a financovali terorizmus, proti ktorému potom môžu bojovať.


Napokon, poprosím vás, aby ste sa pomodlili za tamojších ľudí. Živých aj mŕtvych... ako tak pozerám, tí druhí sa budú nasledujúce mesiace kopiť a je to vinou celého sveta." Uzatvára Tomáš Janco na sociálnej sieti.


Nástupom Bidena k moci sa Blízky východ mení na sud pušného prachu, tvrdí izraelská odborníčka
11 | 05 | 2021 | Tibor Sipos