Colonial Pipeline potvrdil, že hackerom zaplatil výkupné vo výške 4,4 milióna dolárov
20 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Colonial Pipeline je dôležitá energetická infraštruktúra. Jej vypnutie by jednoducho nebolo možné, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Joseph Blount. Priznal tiež, že hackerom zaplatil výkupné vo výške 4,4 milióna dolárov, informuje portál RT.


Vyhovieť požiadavkám vydieračov bolo „veľmi kontroverzné rozhodnutie“, uviedol Blount vo svojom prvom rozhovore pre The Wall Street Journal. Kybernetický útok sa udial 7. mája. Colonial Pipeline v jeho dôsledku stratil prístup k svojim počítačovým systémom.

V ten istý deň aj vyplatil výkupné. Nebolo totiž jasné, aký ničivý bol útok a ako dlho by trvalo, kým bude potrubie opäť funkčné. Spoločnosť tvrdí, že poskytuje asi 45 percent paliva východnému pobrežiu USA. Výkonný riaditeľ trval na tom, že odstavenie takejto dôležitej energetickej infraštruktúry by nebolo možné.

"Nebral som to na ľahkú váhu," povedal o svojom rozhodnutí zaplatiť. "Priznám sa, že mi to nebolo príjemné, keď som videl, ako peniaze putujú takýmto ľuďom. Pre krajinu to však bola správna vec,“ dodal Blount.

Sputnik V nebol schválený v EÚ kvôli politickému tlaku vodcov bloku, tvrdí šéf ruskej rozviedky
Ruská vakcína Sputnik V nebola v Európskej únii schválená kvôli politickému tlaku vodcov bloku. Uviedol Sergej Naryškin, šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie (SVR), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


FBI sa domnieva, že Colonial Pipeline sa stal obeťou kybernetického zločineckého gangu DarkSide, ktorý má údajne sídlo vo východnej Európe. Podľa analytickej firmy Elliptic skupina prostredníctvom svojho ransomvéru pripravila 47 firiem o 90 miliónov dolárov v bitcoinoch.

Rýchle vyplatenie výkupného však napokon nepomohlo zabrániť odstaveniu 8 850 km dlhého Colonial Pipeline. Útok spôsobil veľké škody a ropovod zostal nefunkčný ďalších šesť dní, čo vyvolalo benzínovú krízu na východnom pobreží. Mnoho čerpacích staníc ostalo prázdnych a ceny pohonných hmôt dosiahli najvyššiu úroveň za takmer sedem rokov.

Ďalšiu vec, ktorú šéf spoločnosti v súvislosti s kybernetickým útokom ľutoval, bolo to, že firma sa dostala na titulné stránky, čím stratila anonymitu.

"Boli sme úplne šťastní, že nikto nevedel, kto je Colonial Pipeline. Bohužiaľ, už to tak nie je. Každý na svete to vie,“ povedal.

Európsky parlament chce v Rusku zmeniť režim. Dokonca plánuje založiť rádio Slobodné Rusko
Európsky parlament predložil návrh správy, ktorá trvá na tom, že EÚ musí v prístupe k Moskve postupovať viac konfrontačne, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca