USA nebudú sankcionovať spoločnosť, ktorá buduje Nord Stream 2. Projekt chcú zastaviť inak
19 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Správa, v ktorej sa tvrdí, že USA nebudú sankcionovať spoločnosť zodpovednú za stavbu plynovodu Nord Stream 2, vyvolala v USA veľkú kritiku. Bidenova administratíva na druhej strane naznačila novú stratégiu, ktorá by projekt zastavila iným spôsobom, informuje portál RT.


Spoločnosť Nord Stream 2 AG a jej generálny riaditeľ Matthias Warnig uskutočňujú „sankcionovateľnú činnosť“. Avšak americké ministerstvo zahraničných vecí má v pláne od sankcií upustiť. Odvoláva sa pritom na národné záujmy, píše sa v najnovšej správe portálu Axios.

Správa si okamžite získala veľkú pozornosť. Republikáni a predstavitelia administratívy Donalda Trumpa boli zaskočení najviac, vo veľkej miere kritizovali demokratov. Dodali tiež, že 45. prezident je „ruský agent“.



Prezident Joe Biden „aktívne pomáha Putinovi pri budovaní jeho ropovodu“, uviedol senátor Ted Cruz (Texas). „Objektívne povedané Bidenova administratíva sa formuje na najproruskejšiu administratívu modernej doby,“ uviedol senátor.

Morgan Ortagus, hovorca Trumpovho ministerstva zahraničia, to označil za „ďalšie víťazstvo Ruska". „Nie som energetický expert, ale takýto krok sa zdá byť v rozpore s našimi národnými záujmami,“ poznamenal Ortagus.



Minister zahraničných vecí Antony Blinken sa zaviazal, že „urobí všetko, čo je v jeho našich silách, aby zabránil dokončeniu Nord Stream 2“. Bidenova vláda určila, že jediným spôsobom ako zastaviť plynovod, bude sankcionovať nemeckých koncových používateľov ruského plynu.

Avšak podľa publikácie Biely dom „nie je ochotný prerušiť vzťahy s Nemeckom kvôli Nord Stream 2“.

Západ formuje Ukrajinu na protiruskú krajinu. Ohrozuje tým bezpečnosť Ruska, tvrdí Putin
Ukrajina je manipulovaná západom. Formuje z nej protiruskú krajinu. Stáva sa vážnym rizikom pre Moskvu, ktorá musí neustále riešiť problémy ovplyvňujúce jej národnú bezpečnosť, uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Informuje portál... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Lukáš Leca