NATO tvrdí, že má v Čiernom mori prevahu. No nech si to tvrdí, smeje sa ruský kapitán v zálohe
18 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Odborníci z amerického portálu The National Interest sú presvedčení, že v prípade priameho stretu amerického a ruského námorníctva v Čiernom mori bude ruská strana v nevýhodnej pozícii. Nech pokojne ďalej presvedčení sú. Realita je však úplne iná.


"Podľa analytikov je Rusko oveľa vážnejším protivníkom na zemi aj na mori. Hoci momentálne má ruské námorníctvo k dispozícii iba jednu lietadlovú loď a pätnásť torpédoborcov. Americké námorníctvo má zase oveľa väčší počet povrchových lodí tohto typu, ktoré sú schopné vykonávať útočné akcie na mori. To však neznamená znamená, že oveľa menšia flotila hladinových plavidiel spôsobí Rusku výraznú nevýhodu." Vysvetľuje web politros.com.
Nech si to myslia

Vojenský expert, člen organizácie „Dôstojníci Ruska“, kapitán prvej hodnosti v zálohe Vasilij Dandykin , si všimol , že v prípade Čierneho mora možno badať určitú tendenciu. Napríklad minulý týždeň rumunský minister zahraničia dokonca označil toto more za osobné „jazero NATO“ a americký prezident Joe Biden naďalej hovorí o potrebe zamerať úsilie vojenského bloku konkrétne na čiernomorský región.

Odborník poznamenáva, že ruské vojnové lode sa budú musieť v Čiernom mori vysporiadať s flotilou NATO, a nie s americkým námorníctvom. Rovnováha síl sa však v tejto konfrontácii bude výrazne líšiť od rovnováhy opísanej autormi časopisu The National Interest.

Američanov zaujíma Čierne more! Rusi už tretí krát za menej ako týždeň odprevadili americké špionážne lietadlo (VIDEO)
Každý vie, že Čierne more je v lete atraktívnym miestom, ale tento rok sa zdá, že americkí piloti sú k nemu obzvlášť priťahovaní. Od štvrtka ruské letectvo už po tretíkrát zachytilo v tejto oblasti americké špionážne lietadlo, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár

Flotila NATO nie je pre Rusko žiadnou hrozbou

„Flotila NATO pre nás v Čiernom mori nebude vytvárať žiadnu hrozbu. Aj keď to bude samozrejme rovnako znepokojujúce ako akýkoľvek iný potenciálny konflikt. Ale nebudeme sa musieť báť o nás. Pretože  máme tu prítomnosť silného zoskupenia na Kryme v Čiernomorskej flotile. Vezmime tiež do úvahy zmiešanú leteckú divíziu ruských vzdušných síl, ktorá je schopná vylúčiť akékoľvek nebezpečenstvo. Máme dostatok hladinových lodí a samozrejme ponoriek, aby sme všetky tieto hrozby zneškodnili, “ uviedol expert.
Renesancia Čiernomorskej flotily

Podľa neho práve teraz ruská čiernomorská flotila zažíva skutočnú renesanciu. Tá sa začala tesne po znovuzjednotení Ruska s Krymom. A dnes je to Čiernomorská flotila, ktorá je príkladom medzi ostatnými flotilami, pokiaľ ide o percento nových lodí. Okrem toho nesmieme zabudnúť na pobrežné jednotky, ktoré teraz pôsobia na Kryme, ako aj na nové vojenské základne, ktoré sa objavili za posledných sedem rokov.

„Túžba urobiť z Čierneho mora doménu NATO je pochopiteľná. Chcem však povedať, že história týchto miest je veľmi bohatá. A od pradávna sa toto more vždy volalo ruské more. Takto to zostalo aj v najťažších dobách po krymskej vojne, keď bol Sevastopol okupovaný nepriateľom. Môžu si tam teda v Spojených štátoch povedať, čo chcú. Ako viete, čím hlasnejšie štekanie, tým silnejšie bude kňučanie. Nech len skúsia..., “je si istý výsledkom takého pokusu Dandykin.
Robia iba ramená

Odborník zdôrazňuje, že vedenie NATO to chápe aj teraz. „Ako prví by však platili Bulharsko, Rumunsko a najdôležitejší spojenec USA za určitých podmienok Ukrajina.

„PolitRussia“ predtým citoval názor analytikov amerického portálu 19FortyFive, ktorí hovorili o novom „podvodnom lovcovi“ Ruskej federácie, ktorý sa stane pre americké námorníctvo nezraniteľným. (Je ním ponorka s jadrovým pohonom K-561 Kazaň - pozn. red. HD.)

(Medzititulky red. HD)

Už aj vojnové lode Veľkej Británie smerujú do Čierneho mora
Britské vojnové lode smerujú do Čierneho mora. Británia pripravuje na vyslanie do oblasti v prípade potreby aj lietadlovú loď HMS Queen Elizabeth so stíhačkami F-35 na palube. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík