Politológ Štefančík: Remišovej strana na jedno použitie smeruje k úpadku a zániku
15 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Remišovej Za ľudí? Strana na jedno použitie. Upadajúca a smerujúca k zániku, konštatuje politológ. Oklamali ľudí už svojim názvom, demonštráciami za slušnosť. Na tú už kašlú a rozpadajú sa kvôli boju o vplyv jednotlivcov v strane - vidia na vlastné oči voliči.


"Pod vedením vicepremiérky Veroniky Remišovej sa strana Za ľudí nikam nepohla. Sále sa nachádza pod hranicou zvoliteľnosti do parlamentu a perspektíva so súčasným vedením je mimoriadne neistá." Pre agentúru SITA to uviedol politológ Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Jeho myšlienky prevzal portál parlamentnelisty.sk.
Ako keď prepúšťali z vojny suprákov

"Strana podľa Radoslava Štefančíka upadá. Smeruje k zániku, niektoré známe tváre odišli a niektorých to zrejme ešte len čaká. Za ľudí v poslednom období opustili poslanci Miroslav Kollár, Tomáš Valášek a exposlankyňa Andrea Letanovská. Kollár a Letanovská medzičasom vstúpili do strany Spolu – občianska demokracia (Spolu), Valášek sa stal členom hnutia Progresívne Slovensko (PS)." Píše citovaný zdroj.

Bloger O. Štefík: Kiskova strana vznikla na pokyn západu. O chvíľu bude Za ľudí bez ľudí
„Zadanie západu bolo v posledných voľbách jednoznačné. Kiska mal založiť konzervatívnu pravicovú stranu so silnou orientáciou na európske a severoatlantické štruktúry. Napriek podpore a hlasom zo zahraničia skončila strana na poslednom mieste.... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Petra Demková

Dá sa ísť vlastnou cestou, ak žiadna nie je?

„Pri strane, ktorú otec zakladateľ opustil po slabom výsledku vo voľbách, však podobný vývoj nikoho prekvapiť nemôže. Členovia teda môžu hľadať odpoveď na otázku, či ísť vlastnou cestou alebo sa pokúsiť ešte o záchranu strany výmenou vedenia a následným zlúčením s iným subjektom,” vysvetlil Štefančík.
Nôž do chrbta Remišovej v priamom prenose

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková nedávno v odpovedi na otázku, či si vie predstaviť kandidovať na predsedníčku Za ľudí, odpovedala, že všetko je možné. Politológ si podľa portálu parlamentnelisty.sk však nemyslí, že by strana pod jej vedením dokázala získať väčší politický výtlak a preferenčne rásť. Strana Za ľudí totiž podľa neho bola od začiatku „stranou na jedno použitie”, podobne ako kedysi Strana občianskeho porozumenia (SOP), Aliancia nového občana (ANO) či strana Sieť. „Mala poslúžiť politickým ambíciám otca zakladateľa a keďže tie sa nenaplnili, zriaďovateľ odišiel z politiky, nechal svoj tím v štichu, čím existencia strany prestala mať zmysel,” myslí si Štefančík.
Panoptikum biedy

Ktorýkoľvek predseda to však bude mať podľa Štefančíka ťažké, keďže pri Jurajovi Šeligovi a Jane Žitňanskej „si dnes človek predstaví laxný prístup k protipandemickým opatreniam". Ján Benčík podľa neho neprekročil tieň blogera, ktorý najradšej robí „politiku v papučiach zo svojej obývačky". Mareka Hattasa označil ako dobrého primátora, „ale Slovensko nie je len jedno krajské mesto”. A Vladimírovi Ledeckému chýba podľa Štefančíka ťah na bránu. „Zvyšok členov strany tvoria mená, ku ktorým si človek len ťažko priraďuje konkrétnu tvár,” doplnil.
Pri tejto strane už je nepodstatné, kto ju vedie

Ak pôjde strana Za ľudí do volieb samostatne, ostane pred bránami parlamentu. „A je úplne nepodstatné, či pôjde na čele s Remišovou alebo Kolíkovou. Podobný typ strán s bližšie nejasnou ideovou výbavou a prelietavým voličom tu máme každé volebné obdobie. Tieto strany tak rýchlo prídu, ako aj rýchlo odídu. Za ľudí nebude výnimka. Po nej príde ďalšia a prelietavý volič sa opäť nechá nachytať,” uzavrel Štefančík podľa parlamentnelisty.sk

(medzititulky red.HD.)

Dag Daniš v analýze strany Za ľudí: "Kiskova strana sa ukázala ako podvod"
Komentátor konzervatívneho denníka Postoj ponúka zaujímavú diagnózu strany Za ľudí. Podľa Daniša príbeh strany sa skončil po odchode Kisku. A všetko ostatné sú vraj len dozvuky. "Žaluďom" tiež vyčíta neschopnú Remišovú na pozícii lídra, ako aj... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | René Skalný