Pandémii sa dalo zabrániť !  Môže za to toxický koktail
15 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemilosrdné hodnotenie odborníkov:  WHO a krajiny reagovali príliš pomaly,  keď ich zaskočila pandémia  koronavírusu, konštatuje epochtimes.de.



Pandémia - „Černobyľ 21. storočia“

Komisia expertov poverených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v májovej správe zverejnenej v Ženeve skonštatovala, že pandémii s jej hrozivými dopadmi na ľudstvo sa dalo zabrániť. Varovným signálom konoravírusu sa mala od začiatku venovať náležitá pozornosť a WHO „zaspala“ a včas nebila na poplach.



Toxický koktail

Priveľké váhanie, chýbajúca príprava a zlé reakcie na koronakrízu – taký bol toxický koktail, ktorý sa podpísal pod dramatický rozsah pandémia. Skonštatovala to šéfka komisie Ellen Johnsonová Sirleafová. To všetko sa prelialo do „humanitárnej krízy“, odborníkmi tiež označovanej ako „Černobyľ 21. storočia“.


Väčšina Rusov sa COVIDu nebojí. Takmer dve tretiny (!) sa očkovať nedajú
Takmer dve tretiny Rusov sa nechcú dať zaočkovať proti COVIDu-19. V prieskume 56 percent uviedlo, že strach z nákazy nemajú. Počet tých, ktorí sa chcú dať zaočkovať, sa v porovnaní s februárom znížil, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Komisia dospela k záveru, že súčasný systém nedokáže zabrániť novým, vysokoinfekčným patogénom, ktoré sa môžu objaviť kedykoľvek a kdekoľvek,“ – uvádza sa v správe.



O pandémii sa začalo hovoriť príliš neskoro

Čína informovala  koncom decembra 2019 o rastúcom počte prípadov neznámeho pľúcneho ochorenia vo Wu-chane. Urobila tak až po tom, čo infekciu oznámila miestna pobočka WHO. Svetová zdravotnícka organizácia až 30. januára nasledujúceho roka vyhlásila „mimoriadnu situáciu medzinárodného rozsahu“, teda najvyšší stupeň poplachu. Krajiny mali prijať potrebné opatrenia. WHO však až 11. marca (!) začala hovoriť o pandémii.



Naliehanie komisie: Viac očkovať, navýšiť výrobu vakcín  a rozvoj výskumu

Komisia odborníkov naliehavo žiada, aby sa bohaté krajiny do septembra dodali 92 chudobným krajinám na svete jednu miliardu vakcín. Farmafirmy v prípade, že nedokáž do troch mesiacov výrazne navýšiť produkciu vakcín,  mali by sa dobrovoľne vzdať patentov. Najbohatšie štáty (G-7) majú čo najskôr uvoľniť 60 percent z chýbajúcich 19 miliárd dolárov na program ACT Accelerator, teda na výskum, globálne prerozdeľovanie vakcín, liekov a testov.


Žiadna konšpiračná teória. Únik koronavírusu z labáku je reálny aj podľa magazínu Science
Podľa viacerých vedcov je teória úniku nového koronavírusu z laboratória rovnako pravdepodobná ako teória o jeho živočíšnom pôvode. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Členské krajiny WHO ešte vlani zvolali spomínanú expertnú komisiu pod vedením bývalých premiérok Helen Clarkovej z Nového Zélandu a Ellen Johnsonoej Sirleafovej z Libérie. Úlohou komisie bolo zhromažďovať skúsenosti a prichádzať s návrhmi riešení v boji s pandémiou. Komisia pozostáva z 13 odborníkov.


S cieľom lepšie sa pripraviť na prípadné nové pandémie komisia navrhla vytvorenie rady, ktorej členmi budú premiéri krajín.



Nový globálny systém sledovania chorôb

Nový globálny systém sledovania chorôb má WHO umožniť v prípade naliehavej situácie okamžite spustiť poplach bez potreby súhlasu dotknutých krajín. Svetovej zdravotníckej organizácii sa vyčíta, že na začiatku pandémie priveľmi počúvala Čínu, ktorá sa snažili znižovať závažnosť hrozby.


Komisia tiež navrhla vytvorenie pandemického fondu s rozpočtom 5 až 10 miliárd dolárov (do 8,2 miliardy eur), ktorý bude slúžiť na financovanie preventívnych opatrení pred prípadnou novou pandémiou, uzatvára epochtimes.de.


Čím dlhšie trvá karanténa, tým nižšia je pôrodnosť (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Iveta Machová