Väčšina Rusov sa COVIDu nebojí. Takmer dve tretiny (!) sa očkovať nedajú
15 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Takmer dve tretiny Rusov sa nechcú dať zaočkovať proti COVIDu-19. V prieskume 56 percent uviedlo, že strach z nákazy nemajú. Počet tých, ktorí sa chcú dať zaočkovať, sa v porovnaní s februárom znížil, píše epochtimes.de.



Nemajú strach z nákazy a očkovať sa nedajú

Podľa prieskumu sa väčšina Rusov nechce dať zaočkovať proti koronavírusu. Ako zistil  nezávislý Inštitút na prieskum verejnej mienky Lewada, 62 percent opýtaných by sa nedalo zaočkovať domácou vakcínou Sputnik V.  56 percent respondentov uviedlo, že sa neboja nakazenia koronavírusom.


V čase prieskumu koncom apríla bolo podľa inštitútu už zaočkovaných 10 percent z oslovených a  26 percent bolo ochotných podstúpiť vakcináciu.  Vo februári to bolo ešte 30 percent.


Tisíce Čechov hlásia ťažkosti po očkovaní proti covidu. Podozrivých úmrtí je už 65
Český liekový ústav eviduje celkom 65 prípadov úmrtí, ktoré nastali po očkovaní proti covidu. Ich prípadnú súvislosť je ešte potrebné definitívne potvrdiť. Len za posledný týždeň ich pribudlo 10. Informácie prináša portál CNN Prima.... Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Petra Demková

Nedôvera voči očkovaniu

Napriek apelu ruského prezidenta Vladimíra Putina a rozsiahlej reklamnej kampani obyvatelia očkovaniu nedôverujú. Samotný Putin nebol zaočkovaný pred kamerami. Jeho cieľom je, aby bolo na jeseň zaočkovaných 70 percent Rusov, aby sa tak dosiahla kolektívna imunita.



Jednodávkový Sputnik s vyše 90-percentnou účinnosťou

Rusko doposiaľ vyvinulo niekoľko vakcín vrátane vakcíny Sputnik V. Čoskoro sa chystá uviesť na trh jej jednodávkovú verziu. Podľa štúdie publikovanej v britskom odbornom  časopise „The Lancet“ ešte začiatkom februára vakcína chráni na viac ako 90 percent pred symptomatickou chorobou COVID-19. To by znamenalo, že Sputnik V by bol podobne účinný ako vakcíny od spoločností Biontech/Pfizer a Moderna.



Podľa Rosssatu 250-tisíc obetí COVIDu

Doteraz takmer desať miliónov ľudí v Rusku dostalo už obe dávky vakcíny, ďalších 14 miliónov bolo zaočkovaných zatiaľ prvou dávku. Krajina má vyše  146 miliónov obyvateľov. Štatistická agentúra Rosstat eviduje do konca marca  250 000 úmrtí súvisiacich s pandémiou. Ruské zdravotnícke úrady hovoria o 114 331 obetiach, dodáva epochtimes.de.


Americké kontinenty nezvládajú Covid-19. Počtom úmrtí vyplnila 40 percent z celosvetového počtu obetí
14 | 05 | 2021 | Diana Zaťková