Ďalší „vojnový“ konflikt v koalícii? Kollár nakričal na Kolíkovú, Osuský mu za to slušne „naložil“
15 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Počas parlamentnej rozpravy o kolúznej väzbe sa odohral ostrý súboj medzi predsedom NR SR Borisom Kollárom a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Vyjadrenia jasne naznačujú, že sa schyľuje k ďalšej „vojne“ v koalícii.



Koľko mŕtvych Lučanských ešte potrebujete?

„Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských? Jedného? Nestačí? Desiatich potrebujeme mať mŕtvych? Nestačí? Päťdesiati vám budú stačiť, pani ministerka?“ kričal Boris Kollár na Máriu Kolíkovú.

Ministerka tvrdí, že novela Trestného poriadku z dielne poslankyne Petry Hajšelovej  zo Sme rodina, ktorá má upraviť trvanie väzby, môže mariť vyšetrovanie. Nie je odkonzultovaná s orgánmi činnými v trestnom konaní a chýbajú v nej prechodné ustanovenia. Kollár časť svojho vystúpenia zverejnil aj v statuse na sociálnej sieti. A priložil aj krátky komentár.
Nespĺňame podmienky modernej Európy 21. storočia

„Zákon o kolúznej väzbe predkladáme pretože v iných krajinách orgány činné v trestnom konaní konajú. Lebo vedia, že majú na to krátky čas. Na Slovensku sa stáva, že v niektorých prípadoch nerobia nič. Lebo vedia, že tam môžu (ešte stále nevinného!) človeka držať aj päť rokov. Ešte aj Európsky výbor CPT (Európsky výbor na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania – pozn. red.), ktorý bol u nás na kontrole, nám jasne povedal, že čo sa týka podmienok kolúznej väzby, nespĺňame podmienky modernej Európy 21. storočia,“ píše v statuse Kollár.
Čo ste robili celý rok? Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna?

Oveľa ostrejšie však boli vyjadrenia, ktoré použil na adresu ministerky spravodlivosti v rozprave. „Nestačím sa diviť, pani ministerka, aká ste vy pripravená urobiť ambiciózny zákon. Ja sa pýtam, čo ste robili celý rok? Koľko budeme ešte počúvať, že ste ambiciózna? Ešte ďalší rok? Tretí rok?“ pýta sa šéf hnutia a predseda parlamentu Kolíkovej.
Ako poslať niekoho do prdele: Bla, bla, bla!

„Hovoríte, že tu máte sedem ľudí v kolúznej väzbe a že jeden pán generál Lučanský je mŕtvy. Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských? Jedného? Nestačí? Desiatich potrebujeme mať mŕtvych? Nestačí? Päťdesiati vám budú stačiť? Koľkých potrebujete, aby vám to stačilo a zmenili ste to?“ pýta sa Kollár.

„To je najkrajšie, keď chcete niekoho poslať do prdele, tak poviete, že pripravíte odbornú skupinu. Budete o tom rokovať a také bla, bla, bla,“ hovorí už zjavne „naštartovaný“ šéf Sme rodina.

Slovenskí advokáti: Na Slovensku je kolúzna väzba horšia ako výkon trestu na doživotie
Smrť generála Milana Lučanského vo väzbe otvorila diskusiu o režime väzby na Slovensku. Advokáti navrhujú zásadnú zmenu, ktorou sa inšpirovali v susednom Česku. Žiadajú, aby kolúzna väzba trvala maximálne tri mesiace, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Takéto podpásovky som vám dával, keď vás odvolávali?

Podľa Kollára by zmeny v kolúznej väzbe „zhltol“ za tri, štyri mesiace. „Nie, vy ste sa na to vykašľala, pani ministerka. A toto vám vyčítam,“ konštatuje Kollár. Priznáva, že je z toho veľmi sklamaný, pretože o tom hovorili už pred rokom.

„Pani ministerka, to je tak nepoctivé čo ste povedali, že my sa tu bojíme, že tam skončíme. A že to teda robíme pre seba? Myslíte si, že takéto podpásovky som vám tu ja dával, keď ste bojovali o to, aby vás nedovolali?“ opýtal sa Kollár Kolíkovej.

„Nechcite povedať, že my, keď upravíme lehotu kolúznej väzby na európsku úroveň, ako to majú v Rakúsku, Česku alebo Nemecku, že ideme púšťať väzňov. Preboha živého. Ja mám pocit, že dvaja ministri za SNS sedia v base. A oni neboli v kolúznej väzbe. Tak čo nám to tu chcete nahovoriť, že chce niekto púšťať väzňov?“ pýta sa opäť Kollár a dodáva: „Keď vyšetrovateľ a prokurátor majú dostatok dôkazov, tak tú kolúznu väzbu nepotrebujete na to, aby ste ho mohli zavrieť, aby dostal spravodlivý trest.“

Kolúzna väzba je prostriedkom na vytváranie nátlaku
Doživotne odsúdený mafián Branislav Adamčo z Veľkých Kapušian pred dvomi rokmi uspel na Európskom súde pre ľudské práva so svojimi námietkami proti tomu, ako ho súdili v kauze starej vraždy podnikateľa Mariána Karcela. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Ivan Brožík

Kollár Kolíkovej: Kolúzna väzba nie je trestom, ale vy ju tak používate

Kollár vzápätí vykričal ministerke spravodlivosti, že jej rezort používa kolúznu väzbu ako trest. „Čo je neprípustné! Veď to nie je trestom, ale vy to takto používate,“ hnevá sa Kollár.

„Ako môžete povedať, že my ideme mariť vyšetrovanie. A kto ho marí v Rakúsku? Tam nie som predsedom parlamentu. Kto ho marí v Česku? Tam tiež nie som predsedom parlamentu. Ani títo poslanci tam nesedia. Kto ho marí? Kto ho marí v Nemecku? Vy hovoríte, že to robíme pre seba? To by som si voči vám, pani ministerka, také niečo nikdy nedovolil.“

Kolár sa rozohnil aj pri tom, keď hovoril o tom, prečo nemôže obvinený počkať na súd na slobode, ak je proti nemu dostatok dôkazov. „Nie, my ho chceme mať radšej vo väzbe! Ale to je trest, pani ministerka. A my si to zamieňame. Tu platí prezumpcia neviny a keď to necítite, tak nebuďte ministerkou spravodlivosti,“ povedal Kollár na záver plamenného vystúpenia.


Koľko z tých desiatok tisíc bytov, o ktorých ste blábolili, už stojí?

Na ohnivé slová Borisa Kollára zareagoval vo faktickej poznáme aj Peter Osuský z koaličnej SaS, ktorý predsedovi strany Sme rodina povedal: „Nechcem byť podpásový, ale spýtal by som sa vás, koľko z tých desiatok tisíc bytov stojí, o ktorých ste blábolili vy. Kde sú?“

Radačovský: Kolúzna väzba sa zneužíva na zlomenie obvineného
Europoslanec a právny zástupca rodiny generála Lučanského Miroslav Radačovský sa bude pýtať Európskej komisie, či trvanie kolúznej väzby na Slovensku neodporuje európskemu právu a ľudským právam a základným slobodám. Čítať ďalej
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová