Zaujímavé zistenie výskumníkov: Miešanie vakcín zvyšuje výskyt ich vedľajších účinkov
14 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Ani Slovensku sa nevyhli problémy s vakcínami spoločnosti AstraZeneca. Nielen pri tvorení krvných zrazenín, ale aj s ich dodávkami. Problém tak majú najmä tí, ktorí už dostali prvú dávku a čakajú na druhú.


Ľudia, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou akejkoľvek vakcíny a tá nie je z nejakého dôvodu k dispozícii, majú problém. Zaočkovať ich inou vakcínou môže byť nebezpečné. Štúdia naznačila, že kombinácia vakcín zvyšuje výskyt vedľajších účinkov, informuje portál rtvs.sk.
Vedci sa zamerali na vakcíny od AstraZeneca a Pfizer/BioNTech

Predbežné výsledky štúdie s názvom Com-Cov zverejnené vo vedeckom časopise The Lancet naznačili, že miešanie vakcín proti COVID-19 od rôznych výrobcov zvyšuje výskyt miernych až stredne závažných vedľajších účinkov. Štúdia sa začala vo februári. Mala za cieľ zistiť účinky miešania vakcín od spoločnosti AstraZeneca a konzorcia Pfizer/BioNTech. Vedci sledovali dve skupiny ľudí. Prvej bola podaná najskôr AstraZeneca a potom Pfizer/BioNTech. Druhej najprv Pfizer/BioNTech a potom AstraZeneca. Čas medzi dávkami bol v oboch prípadoch štyri týždne. Všetci účastníci mali 50 a viac rokov.

Virológa zaskočilo odporúčanie podávať po prvej dávke AstraZeneca druhú dávku inými vakcínami
Známy bonnský virológ Hendrik Streeck netají prekvapenie z odporúčania ponúknuť ľuďom zaočkovaným v prvej dávke vakcínou AstraZeneca v druhej dávke už očkovaciu látku od spoočností Biontech alebo Moderna, píše nemecký portál... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Pri vyhodnocovaní výskumníci zistili, že ľuďom v oboch skupinách sa po druhej dávke častejšie vyskytli vedľajšie účinky ako v prípade pacientov, ktorí dostali rovnakú vakcínu. Medzi pozorovanými príznakmi boli triaška, únava, bolesti hlavy a horúčkovité stavy. Rýchlo však odzneli a iné nežiaduce účinky sa už nevyskytli. Predbežné výsledky sa podľa agentúry DPA týkajú len reaktogenicity miešania vakcín, teda ako sa ľudia po očkovaní cítia, a nie imunogenicity, čiže schopnosti vyvolať bunkovú imunitnú odpoveď a tým pádom chrániť pred chorobou.

AstraZeneca je vo Švédsku zodpovedná za viac ako 15 tisíc vedľajších účinkov
Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca iba kvôli nedostatku dávok vakcín. Akonáhle sa dodávky obnovia, chce vo vakcinácii pokračovať. Pritom iba Švédsko hlási vyše 15 tisíc nežiadúcich účinkou po očkovaní práve touto... Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

K miešaniu vakcín pri prvej a druhej dávke dochádza kvôli AstraZenece

„Výsledky štúdie naznačujú, že miešanie vakcín môže deň po očkovaní viesť k zvýšeniu absencií v práci, čo je potrebné zohľadniť pri plánovaní očkovania zdravotníckych pracovníkov,“ skonštatoval hlavný výskumník štúdie a profesor pediatrie a vakcinológie na Oxfordskej univerzite v Británii Matthew Snape.


„Aj keď ide o druhoradú súčasť toho, čo sa prostredníctvom štúdií pokúšame zistiť, je dôležité, aby sme ľudí o týchto údajoch informovali. Najmä v čase, keď sa miešanie vakcín zvažuje v niekoľkých krajinách,“ dodal Snape. Podľa neho sa počet pozorovaných príznakov príliš nelíšil v závislosti od toho, ktorá vakcína bola podaná ako prvá.


Až 80 percent ľudí na Sicílii odmietlo vakcínu od AstraZeneca z obavy o bezpečnosť
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Podobný prieskum robia aj španielske zdravotnícke úrady. Koncom apríla začali podávať vakcíny konzorcia Pfizer/BioNTech účastníkom vládnou riadenej štúdie aj mladým ľuďom, ktorí dostali prvú dávku vakcíny spoločnosti AstraZeneca. Španielski výskumníci z Inštitútu Karola III. chcú zistiť účinky miešania vakcín od rôznych výrobcov, keďže aj oni hľadajú náhradnú druhú dávku. Dôvodom je výskyt veľmi zriedkavých krvných zrazenín v mozgu spájaných s očkovacou látkou od AstraZenecy.

Nórsko definitívne vylúčilo vakcínu AstraZeneca: Hrozí väčšie riziko úmrtia ako na covid
06 | 05 | 2021 | Tibor Sipos