Rusko sa stáva čistým vývozcom potravín, už nie je závislé ani od USA ani od Európy
13 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Podľa predsedu vlády Michaila Mišustina vlani medzinárodný predaj ruských poľnohospodárskych výrobkov prekročil zahraničné nákupy, informuje portál RT.




"Objem vývozu poľnohospodársko-priemyselného komplexu v krajine predstavoval 271 miliárd rubľov, čím sa dovoz zvýšil asi o 1 miliardu dolárov," uviedol predseda vlády počas rokovania s členmi Štátnej dumy.
Zastavenie dovozu pre sankcie

Zdôraznil rozhodujúcu úlohu, ktorú zohráva postupné zastavenie dovozu a domáce podniky v procese implementácie národných infraštruktúrnych projektov.

Štátom podporovaný program postupného ukončovania dovozu bol zahájený v roku 2014 po dramatickom poklese vzťahov medzi Ruskom a západnými krajinami v dôsledku ekonomických sankcií zavedených USA a EÚ voči Rusku. Moskva reagovala protisankciami a postupne zastavila tradičný americký a európsky dovoz na ruský trh.

Kremeľ popiera, že by mal niečo spoločné s „najväčším kybernetickým útokom na ropnú infraštruktúru v histórii USA“
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa Mišustina sa podiel tovaru vyrobeného v tuzemsku na štátnych kúpnych zmluvách zvýšil zo 49% na 57%, čiastočne v dôsledku pevne stanovených kvót uplatňovaných v prospech domácej produkcie.
Nové rekordy

Začiatkom tohto roka ruské ministerstvo poľnohospodárstva informovalo, že ruský vývoz potravín dosiahol v roku 2020 rekordné maximum 30,7 miliárd dolárov, v porovnaní s vývozom zaznamenaným v predchádzajúcom roku 25,6 miliárd dolárov.

V roku 2020 Rusko vyvážalo svoje poľnohospodárske produkty do 150 krajín. Čína sa stala najdôležitejším trhom pre ruské potravinárske výrobky s dovozom v hodnote viac ako 4 miliardy dolárov.

Rúška sú stelesnením hlúposti! Školy, ktoré ich vyžadovali, mali u detí až o 37% viac infekcií COVID-19
Na začiatku pandémie COVID-19 sa ako najúčinnejšia zbraň pri nej javili rúška. Nosiť ich však museli aj deti, ktoré sú najmenším prenášačom koronavírusu. A to nielen v školách, ale dokonca aj vonku pri hre. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik