Kým väčšina očkovanie odmieta, sú ľudia, ktorí sú pre vakcínu schopní urobiť nemožné. Informuje Tomáš Szalay
13 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko v zaočkovanosti proti COVID-19 za ostatnými krajinami EÚ pokrivkáva, a zatiaľ to nezmenili ani rozličné „akcie“. Tí, ktorí pracujú v očkovacích centrách, zažívajú rozličné príbehy ľudí prichádzajúcich za vakcináciou. Má ich aj lekár Tomáš Szalay, ktorý zopár z nich zverejnil na sociálnej sieti.


Vláda na zvýšenie zaočkovanosti podnikla už rozličné kroky, ktoré sa ale nie vždy streli s pochopením našej verejnosti. Veľa by o tom vedel rozprávať aj lekár Tomáš Szalay, ktorý pracuje vo veľkom vakcinačnom centre na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave. A práve odtiaľ zverejnil vo svojom statuse svoje zážitky so skutočnými ľuďmi prichádzajúcimi za očkovaním.
Záujemkyňa o vakcínu neuspela v Pezinku, kde sa im všetky minuli, v Bratislave áno

„Včera večer sme na Národnom futbalovom štadióne potrebovali doočkovať nespotrebované vakcíny Pfizer. Prišiel rad aj na náhradníkov čakajúcich pred bránou. Postupne sme pustili dnu všetkých s chronickými diagnózami podľa vyhlášky. Ďalej sa riadime našimi pravidlami – a tak prišlo aj na darcov krvi,“ začína svoj status Szalay a dodáva: „Neuveriteľne sa rozkríklo, že ich uprednostňujeme, lebo na moju výzvu sa zdvihlo asi 50 rúk s legitimáciami (alebo telefónmi s darcovskou appkou). Zaočkovali sme ich všetkých.“ A vzápätí sa lekár púšťa do opisovania jedného z príbehov: „Jeden z nich mal diamantovú Janského plaketu a vyše 90 odberov. Povedal som to číslo nahlas a všetci (asi tak dve-tri stovky za bránou) mu spontánne zatlieskali.“

Prirodzene, príbehov mal lekár Bratislavského samosprávneho kraja v talóne viac. „Očkovali sme mladú dámu, prvodarkyňu. Vraví, že darkyňou krvi sa stala potom, čo si prečítala, že vďaka tomu má u nás v župnom očkovacom centre väčšiu šancu sa zaočkovať. Hoci sa bojí ihiel, podstúpila to, aby bola čo najskôr zaočkovaná. Ďalšia čakala na zostávajúce vakcíny večer pred poliklinikou v Pezinku. Keď sa tam na ňu neusmialo šťastie – po úspešnom pilotnom očkovaní im zostalo menej zvyšných vakcín – odviezla sa do Bratislavy čakať pred štadión. A u nás uspela,“ píše na sociálnej sieti Szalay, ktorému ešte teraz z toho, čo ľudia urobia pre to, aby boli zaočkovaní, tečú slzy dojatia.

Je tu strašiak krvných zrazenín, no ľudia sa aj tak v rade na AstraZenecu predbiehajú, tvrdí Szalay
Európska lieková agentúra (EMA) už definitívne potvrdila, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca môže spôsobiť krvné zrazeniny. Šanca, že sa vám to stane, je síce extrémne nízka, ale existuje. To, ako predísť zdravotným problémom po očkovaní... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Nekonečná úcta a vďaka patrí lekárom, sestrám, záchranárom, navigátorom i registrátorom

Tomáš Szalay tiež priznal, že je zrejme už precitlivený, pretože je už 79. deň v práci a včera to bolo do 23:00. „A ešte jeden dôvod môjho pohnutia: že to so mnou moji kolegovia včera dali. Nekonečná úcta a vďaka patrí lekárom, sestrám, záchranárom, navigátorom, registrátorom, ktorí s nami potiahli 16 hodín, aby nevyšla ani kvapka Pfizeru nazmar. Moji najbližší spolupracovníci z úradu sú moji absolútni hrdinovia – Juraj Štekláč, Ivanka Šurinová, Ivanka Vanacká, Betka Kozubová, Janko Mazag a Ľuboš Majer,“ pochválil na smrť unavený doktor svojich kolegov.



„Veľmi sa teším, že sa nám včera podarilo urobiť radosť veľkému množstvu čakajúcich ľudí. Za predĺžený víkend sme na štadióne zaočkovali spolu takmer 16 000 ľudí. Kde je vôľa, tam je cesta. Dajte sa, prosím, zaočkovať. Tento týždeň budú musieť sprístupniť Pfizer už pre všetkých,“ vyzýva a pozýva zároveň na konci svojho statusu na očkovanie Tomáš Szalay.

Szalay: Formulár na očkovanie pustí aj vymyslené identity. V piatok sme mali dvakrát Igora Matoviča
V Bratislave sa prišlo dať zaočkovať 1500 ľudí s priemerným vekom 36 rokov. Napísal to na svojom statuse Tomáš Szalay, ktorý má na starosti očkovacie centrum. Kto je zodpovedný za to, že vakcínu nedostanú starí, ale mladí ľudia? Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Michal Filek