Egypt rekordne rýchlo buduje novú metropolu pomocou čínsky investícií
13 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V Egypte na púšti rastú  čínske mrakodrapy a obchodné megacentrá, obrovské zábavné a biznis štvrte


Čínske firmy v novej egyptskej metropole financujú výstavbu obrovských nákupných center. Stavením mrakodrapov na púšti si Čína buduje politický vplyv. Peking a Káhira mali k sebe vždy veľmi blízko, píše WirtschftsWoche.



Na púšti vyrástli raketovou rýchlosťou  obrovské mrakodrapy

Na satelitných snímkach LiveEO - sledovanie infrašruktúry z vesmíru – bolo donedávna vidieť len pár ciest a veľa, veľa piesku. Ako huby po daždi tu však vyrástli obrovské mrakodrapy.


Nová metropola sa v Egypte buduje závratnou rýchlosťou známou z čínskych stavenísk. Prvé stavebné práce sa spustili len v roku 2015, no už toto leto by sa do nového hlavného mesta mali nasťahovať prví jeho obyvatelia.


Čína plánuje postaviť v Budapešti univerzitu s ďalekosiahlymi dôsledkami pre Európu (Lea)
Komentár Lea (The Epoch Times) Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ide o biznis

Závratné stavebné tempo nie je vecou náhody. V najdôležitejšom egyptskom stavebnom projekte ide totiž Číne o biznis.


Nová metropola, ktorá sa doteraz označovala ako  „nové administratívne hlavné mesto“,  leží 45 kilometrov východne od súčasného hlavného mesta Káhiry. Po dokončení bude mať vyše 6,5 milióna obyvateľov. Odbremení tak megametropolu Káhira, kde žije viac ako 20 miliónov ľudí.


Skutočnosť, že Káhira rozširuje svoje predmestie, nie je ničím novým. Už v roku 2000 takto vznikla Nová Káhira. Spočiatku mala pár stotisíc obyvateľov no o pár rokov ich má byť až vyše 5 miliónov.


Svet považuje USA za podstatne väčšiu hrozbu demokracie ako Rusko a Čína
Prieskum verejnej mienky uskutočnený v 53 krajinách zistil, že 44 percent ľudí na celom svete považuje USA za hrozbu pre svoju demokraciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Metropola na púšti

Nové metropola sa  buduje v púšti na ploche 714 kilometrov štvorcových. Celkové náklady sa odhadujú na 45 až 58 miliárd amerických dolárov. Sídliť tu bude nový parlament a Prezidentský palác. Nechýba ani obrovské letisko - najväčšie v krajine, či  zábavná štvrť s mestským parkom, až 3-krát väčším ako je newyorský Central Park.



Najvyšší mrakodrap bude mať 385  metrov

Srdcom mesta bude obchodná štvrť za 3 miliardy dolárov s dvadsiatkou výškových budov. Financuje ich a postaví Čína. Čínska State Construction Engineering Corporation poslala do Egypta stovky stavbárov, aby v rekordnom čase postavili biznis centrum. Najvyšší z mrakodrapov má mať 385 metrov a bude najvyššou budovou v Afrike. Na vybudovanie jej základov bude potrebných  18 500 kubických metrov betónu a 5 000 ton ocele.



Čínske investície do egyptskej infraštruktúry

Čínske štátne spoločnosti sa podieľajú nielen na budovaní nových kancelárskych komplexov, ale aj na infraštruktúre. Exim Bank of China financuje železničné prepojenie medzi Káhirou a novým administratívnym centrom za 1,2 miliardy dolárov.


Čína rozširuje sféru svojho vplyvu a jadrový arzenál. Hrozí anexia Taiwanu? (Frank Fang)
Komentár Franka Fanga (The Epoch Times) Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Zrod nového štátu“ 

Egyptský prezident Abdel Fattáh Sísí hovorí v súvislosti s  novým mestom o „zrode nového štátu“. Tvrdí, že Peking a Káhira majú k seba tak blízko, ako nikdy predtým.



Strategický význam Suezského prieplavu

Čínske peniaze prúdia nielen do novej egyptskej metropoly. Kľúčovú úlohu zohrávajú čínske firmy aj v rozvoji novej hospodárskej zóny pri Suezskom prieplave. Táto dopravná tepna má pre Čínu obrovský strategický význam pre jej export  do Európy.


Pre Peking majú veľký význam politické faktory pri poskytovaní veľkorysých  pôžičiek iným štátom. Čína dúfa, že posilní svoj vplyv v severnej Afrike a na Blízkom východe tým, že bude mať blízko k egyptskej vláde. Vyplatí sa tak každá investícia s rýchlou návratnosťou v budúcnosti, dodáva na záver WirschaftsWoche.


Čína kritizuje americké sankcie: Podporíme Rusko a požadujeme, aby ho USA rešpektovali
Čína kritizuje nové americké sankcie uvalené na Rusko. Bude spolupracovať s partnermi v Moskve na ochrane pred vonkajšími zásahmi. Vyzýva Washington, aby zvolil iný prístup, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca