Čína kritizuje americké sankcie: Podporíme Rusko a požadujeme, aby ho USA rešpektovali
27 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Čína kritizuje nové americké sankcie uvalené na Rusko. Bude spolupracovať s partnermi v Moskve na ochrane pred vonkajšími zásahmi. Vyzýva Washington, aby zvolil iný prístup, informuje portál RT.


Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wenbin v pondelok uviedol, že jeho vláda je „dôrazne proti použitiu jednostranných sankcií“ a bude spolupracovať so svojimi spojencami na znížení ich dopadu.

"Čína a Rusko udržiavajú komplexné partnerstvo. V otázkach ochrany štátnej suverenity sa budú Čínska ľudová republika a Rusko navzájom podporovať," uviedol hovorca ministerstva zahraničia.

Podľa Wanga, ktorý predtým pôsobil na viacerých diplomatických misiách, sú nové opatrenia Washingtonu proti Moskve znakom nepriateľskej americkej zahraničnej politiky. "Jednostranné americké sankcie sú prejavom ich hegemonického svetonázoru. Musí sa proti nim protestovať," dodal.

Aj napriek pandémii svetové vojenské výdavky dosiahli v roku 2020 rekord posledných desaťročí
Vlády celého sveta zvýšili vojenské výdavky presahujúce úroveň roku 1988. A to aj napriek tomu, že ekonomiky počas pandémie utrpeli nesmierne škody. Uvádza to štúdia, o ktorej informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Začiatkom tohto mesiaca americký prezident Joe Biden podpísal dekrét, ktorým sa povoľuje súbor reštriktívnych opatrení voči ruským spoločnostiam a úradníkom. Tento krok tiež zakázal americkým finančným inštitúciám priamo nakupovať podiely na štátnom dlhu krajiny, ktoré používajú vlády na celom svete na podporu svojich ekonomík. V rovnakom čase Biely dom taktiež vyhostil takmer desiatku moskovských diplomatov.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že balík pozostáva z „primeraných opatrení na obranu amerických záujmov v reakcii na škodlivé kroky Ruska vrátane kybernetických prienikov a volebných zásahov“.

Kremeľ uviedol, že stále zvažuje odpoveď, hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov vyhlásil, že „zásada reciprocity v tejto veci nebola zrušená“. Naznačil tiež, že Moskva môže čoskoro zaviesť vlastné opatrenia proti USA, varoval však, že „všetko teraz závisí od rozhodnutia hlavy štátu“ a že zatiaľ nebol dohodnutý žiadny prístup.

Vakcína Sputnik V je bezpečná a účinná, tvrdí Maďarsko
Maďarsko je jednou z mála krajín, ktorá používa všetky hlavné vakcíny proti Covid-19. Štúdia uskutočnená v Budapešti na základe počtu ľudí, ktorí boli zaočkovaní a potom boli opäť infikovaní alebo zomreli, ukazuje dobré výsledky ruského Sputnika V,... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca