Drgonec: "Je to svinský krok zo strany prezidentky." Sudca uvažuje, ako by sa občan mohol Čaputovej zbaviť!
13 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Emeritný sudca Ústavného súdu SR a ústavný právnik Ján Drgonec sa vyjadril k prezidentke Čaputovej a jej rozhodnutiu poslať referendum o predčasných voľbách na Ústavný súd.


Ján Drgonec odpovedal na otázky portálu Parlamentné listy.

Zrejme najdôležitejšou udalosťou domácej politiky bolo včera rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej o tom, že referendovú otázku o predčasných voľbách a jej ústavnosť nechá preskúmať na Ústavnom súde SR. Súd má na rozhodnutie lehotu 60 dní.
Svinský krok

Známy odborník na ústavné právo a na samotnú ústavu prijal konanie prezidentky so značným rozhorčením. Konanie hlavy štátu ho rozladilo natoľko, že dokonca uvažuje nad tým, ako by sa občan mohol “zbaviť” hlavy štátu, akým spôsobom by sa od nej dalo dištancovať.

Ako však tvrdí ďalej, konanie Zuzany Čaputovej ho ale neprekvapilo.

Podľa Drgonca je to zo strany prezidentky svinský krok a začína byť presvedčený, že Maroš Šefčovič (pozn. v prezidentských voľbách skončil na druhom mieste) by bol lepší prezident.

Vojna o referendum. Kolíková ide proti vôli ľudí, Drgonec jej odkazuje, že sa iba bojí o svoje koryto
Ministerka Kolíková ide proti referendu o predčasných voľbách. Ústavný právnik Drgonec jej nič nedaroval a tvrdí, že referendum byť môže a že Kolíková sa bojí o svoje koryto. Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Referendum nebude

Po otázke redaktorky aké rozhodnutie Ústavného súdu očakáva uviedol, že pokladá za samozrejmé, že ústavný súd povie niekoľko neuveriteľných viet, ktorými odôvodní, prečo neprichádza do úvahy skrátenie volebného obdobia. Hovorí teda, že podľa neho je už dnes jasné, že Ústavný súd referendum zakáže.

V tejto súvislosti poznamenal, že v tomto štáte NR SR prijala niekoľko ústavných zákonov, napríklad ústavný zákon č. 82 z roku 2006 o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Takže tu sa má za samozrejmé, že parlament môže skracovať volebné obdobie, ale ľud, ktorý je podľa ústavy zdrojom všetkej moci, také právo, po rozhodnutí Ústavného súdu, nebude mať.

Takéto rozhodnutie Ústavného súdu bude pokladať za veľmi silné. Uisťuje, že bude presne také ako hovorí a práve preto je predovšetkým urazený prezidentkou SR a uvažuje ako by som sa mohol vzdať takej hlavy štátu.

Drgonec: Kolíkova nie je odborne zdatná na post ministerky spravodlivosti. Je drzá a nesebakritická
Bývalý sudca ústavného súdu Ján Drgonec vyhlásil, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nie je odborne zdatná na post, ktorý zastáva. Navyše je drzá a nesebakritická, informuje portál Parlamentné Listy. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Tvrdý úder demokracii

Ján Drgonec sa názdava, že prezidentka veľmi dobre vie, že nahráva vládnej koalícii a neočakáva, že dôjde k referendu.

Ako ďalej uvádza, v prípade, že jeho predpoklad o rozhodnutí Ústavného súdu sa ukáže ako správny a referendum o predčasných voľbách bude vyhlásené za neústavné, pôjde o najtvrdší úder slovenskej demokracii.

Na záver ústavný právnik dodal: "V tomto štáte vzbura ľudí neexistuje a na to vsádzajú všetci držitelia moci." Akoby chcel ľuďom naznačiť, aké kroky bude následne, po zakázaní referenda, potrebné urobiť.

"Kolíková je absolútne nekompetentná, ani nevie čo kecá!" naložil ministerke bývalý ústavný sudca Drgonec
Len pred pár dňami obdržala prezidentka Čaputová takmer 600 tisíc podpisov občanov, ktorí sú za vyhlásenie referenda za predčasné voľby, no ministerka spravodlivosti ich zmietla zo stola. Kolíková tvrdí, že je v rozpore s naším právnym poriadkom.... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková