Biontech získal vďaka koronavírusu miliardové zisky
13 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Vakcína proti koronavírusu priniesla spoločnosti Biontech za prvé tri mesiace tohto roka zisk 1,1 miliardy eur. Biotechnologická spoločnosť chce ďalej rozširovať svoje výrobné kapacity, a preto otvorí pobočku aj v Singapure, píše Welt.


Spoločnosť Biontech,  motivovaná aj miliardovými ziskami za prvé tri mesiace tohto roka, chce výrazne rozšíriť produkciu vakcín proti koronavírusu a pokračovať vo výskume liečby rakoviny.



„Globálne centrum imunoterapie 21. storočia“

„Naším cieľom je stať sa globálnym centrom imunoterapie 21. storočia,“ - vyhlásil riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Ugur Sahin pri predstavení výsledkov za prvý kvartál tohto roka.


Slovensko, Kanada i Brazília pozastavili očkovanie AstraZenecou, každý však z iného dôvodu
Takmer súčasne pozastavili očkovanie vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca tri krajiny. Slovensko, Kanada a Brazília. Každá z nich však z iných dôvodov, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Čistý zisk 1,1 miliardy eur za tri mesiace

Mainzská biotechnologická spoločnosť dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka čistý zisk 1,1 miliardy eur. Na porovnanie: Za štvrtý kvartál 2020  to bolo „len“ 366,9 milióna eur. Prestavuje to až trojnásobný nárast.  V prvých troch mesiacoch 2020 ale zápasil ešte s čistou stratou vo výške 53 miliónov eur. Dôvodom boli vysoké náklady spojené s výskumom a vývojom vakcín.



Obrat 2,03 miliardy eur

Ešte razantnejšie rástol obrat, ktorý podľa predbežných údajov dosiahol za prvé tri mesiace 2021 objem 2,05 miliardy eur. Je to 70-krát (!) viac ako za rovnaké obdobie minulého roka (27,7 milióna).


Za týmto zvýšením je najmä rýchly nárast dodávok vakcíny proti koronavírusu do celého sveta, skonštatoval na webovej konferencii obchodný riaditeľ Sierk Petting. Do 6. mája bolo do 91 krajín a regiónov celého sveta vyexpedovaných 450 miliónov dávok vakcíny. Biontech sa navyše spojil s americkým farmaceutickým gigantom Pfizer.


FORBES: Indický štát bude podávať ivermektín celej dospelej populácii
Goa, federálny štát Indie, v utorok oznámil, že poskytne liek Ivermektín celej svojej dospelej populácii. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Enormné navýšenie výrobných kapacít

„Biontech si uvedomuje svoju globálnu zodpovednosť v boji proti pandémii koronavírusu“ – povedal  Sahin.  Aj z tohto dôvodu sa výrobné kapacity v tomto roku zvýšili z pôvodných 1,3 až na 3 miliardy vakcín. Z toho viac ako 40 percent je určených do krajín s najnižšími až strednými príjmami.  Šéf spoločnosti to uviedol  v súvislosti s požiadavkami na globálne spravodlivé rozdeľovanie vakcíny a zrušenie patentov.



Vznikne pobočka v Singapure

Spoločnosť Biontech založí pobočku v Singapure a postaví tam aj výrobné zariadenie na vakcínu mRNA, informoval ďalej  Sahin.


„Spolu s ďalšími vývojármi vakcín sa v nasledujúcich deviatich až dvanástich mesiacoch vyrobí viac ako dosť vakcín, a nie je preto vôbec potrebné rušiť patenty.“


Pokiaľ ide o účinnosť vakcíny, Sahin tvrdí, že zvládne aj doposiaľ známe nové mutácie, takže momentálne nie je potrebné vakcínu prispôsobovať.



Nádejné plány na liečbu rakoviny

Özlem Türeciová, ktorá má v Biontechu na starosti medicínsky výskum, uistila, že plány spoločnosti v liečbe rakoviny sú nádejné. Prvé klinické testy ukázali, že účinná látka s mediátorovými molekulami mRNA môže zmeniť veľkosť nádorov, uzatvára Welt.


Šéf OSN: "Sputnik je nevyhnutný pre prácu samotnej OSN"
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková