Transparency international pochválila štátneho tajomníka, ktorý prevádzkoval MOMky
12 | 05 | 2021 I Petra Demková

Nie, milá Transparency International, Kamil Százs, štátny tajomník na MZ SR, ktorý si veselo v konflikte záujmov prevádzkoval vlastné MOM-ky, stále nie je slušným človekom a nezaslúži si ani obdiv, ani chválu.



Száz v konflikte záujmov

Zvláštny postup inštitúcie, ktorá dohliada na transparentnosť. Transparency International vyzvala pred časom štátneho tajomníka z MZ SR, Kamila Száza, aby vyriešil svoj konflikt záujmov. Ten rozhodoval o testovaní a zároveň prevádzkoval 19 MOM-iek. Száz na výzvu zareagoval a ukončil spoluprácu s ministerstvom. Transparency ho teraz oslavuje ako hrdinu. Tak málo stačí?

 

„Štátny tajomník rieši svoj konflikt záujmov,“ nazvala TI svoj príspevok na Facebooku. „Vítame, že nový štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Kamil Száz vypočul naše volanie, aby svoj konflikt záujmov neriešil len formálne. Ako dvojka na ministerstve môže na jednej strane vplývať na stratégiu testovania, ako lekár a podnikateľ na druhej strane prevádzkuje 19 odberných miest na testovanie (tzv. MOM), ktoré získavajú za každý test peniaze od štátu. „Dávalo mi to ekonomický zmysel,“ vysvetľoval pred pár dňami pre Denník N,“ pripomenula organizácia.
Chvála štátneho tajomníka

„Striktne podľa zákona by mu do 30 dní od nástupu do funkcie stačilo vzdať sa pozície konateľa vo firmách, z kontraktov so štátom by však mohol profitovať ako ich majiteľ aj naďalej. Transparency ho preto vyzvala, aby zvážil aj zotrvanie svojich firiem v testovaní. „Mám záujem, aby nevznikla žiadna pochybnosť o tom, že moje kroky sú len formálne. Preto obe moje firmy vypovedali dňa 10.5.2021 zmluvu o spolupráci s MZ SR, na základe ktorej boli MOM prevádzkované,“ napísal nám dnes v liste,“ chváli sa TI.

„To, čo by v starších demokraciách mohlo vyzerať ako samozrejmosť či logická sebareflexia, na Slovensku, žiaľ, stále nie je štandardom. Sme preto radi, že aj nový štátny tajomník prispieva týmto krokom k jeho vytváraniu. Dáva nám to zmysel,“ končí organizácia spokojne svoj príspevok na Facebooku.

Lengvarskému asi nezáleží na úmrtiach po očkovaní, skutočný dôvod odstavenia AstraZenecy je podľa neho iný
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol na brífingu hlavný dôvod pozastavenia očkovania vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. V skutočnosti je to nedostatok očkovacích látok, píše portál startitup.sk. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Transparency, naozaj je tento človek hodný chvály?

Človeku rozum zastáva nad drzosťou, s akou si jeden štátny tajomník urobí vlastné podnikanie na činnosti, ktorú v podstate z pozície svojej funkcie nariaďuje a schvaľuje. A ak by ste čakali, že sa vzdá aj funkcie štátneho tajomníka, alebo že ho k tomu Transparency aspoň vyzve, mýlite sa. Je skutočným prekvapením, ako málo stačí organizácii, ktorá sa tvári, že kontroluje transparentnosť, aby z podvodníka urobila hrdinu.

To, že s činnosťou po upozornení skončil, nie je hodné chvály. Dokonca by si to zaslúžilo ďalšiu pozornosť štátnych orgánov. A je hodné minimálne zamyslenia, či človek s morálnym profilom a osobným nastavením etiky, aké predviedol pán Száz, môže byť na takom vysokom poste. Čoho je ešte schopný?

Drucker: "MOMky sú obrovským biznisom ľudí z OĹaNO, nový štátny tajomník na nich zarába 300 000 mesačne!"
"Byť štátnym tajomníkom a mať 300 000 eur mesačne od štátu!" upozorňuje Drucker na facebooku na nevídané zárobky nového člena Lengvarského suity. Predseda politickej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker si vo svojom statuse na sociálnej sieti vzal... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Diana Zaťková