Slovensko, Kanada i Brazília pozastavili očkovanie AstraZenecou, každý však z iného dôvodu
12 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Takmer súčasne pozastavili očkovanie vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca tri krajiny. Slovensko, Kanada a Brazília. Každá z nich však z iných dôvodov, informuje portál RT.



Zdravotníci v kanadskej provincii Ontario pozastavili používanie vakcíny Vaxzevria proti Covid-19 s tým, že stupňujúce sa obavy z rizika vzniku krvných zrazenín si zaslúžia preskúmanie.


Slovenský minister zdravotníctva sa priznal, že krajina nemá dostatok dávok tejto očkovacej látky a to je dôvod pozastavenia vakcinácie AstraZenecou a dva Brazílske štáty Rio de Janeiro a Sao Paulo vylúčili tehotné ženy z podania vakcíny po tom, čo regulačný úrad pre lieky zverejnil nové rady po smrti nastávajúcej matky.


V Kanade obavy z úmrtí prevažujú

Neurčité pozastavenie nadobúda účinnosť okamžite, povedal v utorok novinárom hlavný lekár Ontária David Williams. Úradníci verejného zdravotníctva preverujú, či umožniť obyvateľom, ktorí čakajú na svoju druhú dávku AstraZeneca, dokončenie očkovania podľa plánu.



Obavy z očkovania pramenia z rastúcej incidencie trombotickej trombocytopénie (VITT) vyvolanej očkovaním. Provincia zaznamenala celkovo 0,9 takéhoto prípadu na 100 000 dávok dávky AstraZeneca, avšak v posledných týždňoch sa táto miera pohybovala okolo 1,7.

Šéf OSN: "Sputnik je nevyhnutný pre prácu samotnej OSN"
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Zdravotníci prijali podobné rozhodnutie v utorok v provincii Alberta a zastavili tiež uvedenie produktu AstraZeneca na trh. Uviedli však, že tento krok bol vyvolaný skôr neistotou ohľadom ponuky imunizácie, ako obavou z vedľajších účinkov.

Viac ako tucet krajín EÚ zastavilo používanie vakcíny AstraZeneca začiatkom tohto roka pre obavy z VITT. Európska agentúra pre lieky v marci rozhodla, že anglo-švédska vakcína je bezpečná a účinná a jej prínos preváži riziká vedľajších účinkov.
Slovensko nemá dostatok dávok

Slovenské ministerstvo zdravotníctva po vyšetrení smrti osoby, ktorá utrpela krvné zrazeniny po podaní injekcie, zastavilo tiež podávanie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca pre ľudí, ktorí by mali dostať prvé dávky.


Chorvátsko výsledok testu formou SMS nebude akceptovať
Výsledok testu formou SMS na dovolenku v Chorvátsku nebude postačujúci. Rovnako ani výsledok samotestov. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo vnútra na svojich stránkach. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová









Smrť 47-ročnej ženy pravdepodobne súvisela s tým, že dostala anglo-švédsku vakcínu, uviedol štátny regulátor pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). "V súčasnosti sú ľudia, ktorí čakajú na druhú dávku, stále očkovaní vakcínou AstraZeneca," uviedla v utorok hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliašová.

Na brífingu však minister zdravotníctva uviedol, že hlavnou príčinou zastavenia očkovania AstraZenecou je nedostatok vakcíny. Nevylúčil, že po nových dodávkach očkovanie Vaxzevriou bude pokračovať.
Brazília má úmrtia medzi tehotnými

V pondelok večer odporučila brazílska Národná agentúra pre dohľad nad zdravím (Anvisa) okamžité pozastavenie používania injekcie AstraZeneca Vaxzevria u tehotných žien.


EÚ chce prijať zákon o obmedzení platieb v hotovosti
Prijatie zákonov o obmedzení platieb v hotovosti bude súčasne boj proti praniu špinavých peňazí. Zmeny budú známe už v júli, informuje portál Startitup. Komisárka Mairead McGuinnessová ich prirovnáva k veľkému tresku. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová











Regulátor vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho rozhodnutie bolo výsledkom „nepriaznivých“ reakcií na vakcíny a dodal, že ľudia, ktorí ju dostanú, by mali vyhľadať odbornú pomoc aj v situáciách, na ktoré sa v súčasnosti informácie o výrobku nevzťahujú.

Noviny Folha de São Paulo informovali, že brazílske ministerstvo zdravotníctva vyšetruje smrť tehotnej ženy v Riu de Janeiro po tom, čo dostala vakcínu Oxford-AstraZeneca.

"Indický" variant koronavírusu bol detegovaný v najmenej 44 krajinách sveta
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu uviedla, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 šíriaci sa v Indii bol detegovaný v desiatkach krajín po celom svete. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr