EÚ chce prijať zákon o obmedzení platieb v hotovosti
12 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová

Prijatie zákonov o obmedzení platieb v hotovosti bude súčasne boj proti praniu špinavých peňazí. Zmeny budú známe už v júli, informuje portál Startitup. Komisárka Mairead McGuinnessová ich prirovnáva k veľkému tresku.



Platby v hotovosti do 10 000

Podľa McGuinnessovej je pre väčšinu ľudí záťaž nosiť vo vrecku toľko peňazí a preto by zákon nemal byť problém.

EÚ založí aj nový úrad. „Ten bude mať množstvo právomocí a bude priamo monitorovať politiku zameranú proti praniu špinavých peňazí niektorých veľkých bánk,“ prináša vyjadrenie komisárky Startitup. V únijnej exekutíve má na starosti finančné služby.

Chmelár: Kto dnes najviac ohrozuje svetový mier? Fakty hovoria jasne. Nie je to Rusko, ale USA! (VIDEO)
Historik a politický analytik Eduard Chmelár sa rád postaví na obranu Ruska. Je odporcom mnohého prozápadného a najmä amerického. Pohľad na USA vyjadril nielen v statuse, ale aj vo videu na sociálnej sieti. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Platby na Slovensku do 5000 Eur

Slovensko ostane aj po zmene legislatívy takmer nezmenené. Už dnes je u nás medzi podnikateľmi zakázaná platba v hotovosti nad 5000 eur. Medzi fyzickými osobami ide o limit až 15 000 eur. Podľa portálu Slovensko sa zákaz vzťahuje na každého na území Slovenska. Dôvod platby sa do úvahy neberie.
Lepší prehľad o aktivitách podnikateľov

Prijatím zákona získajú daňové úrady lepší prehľad o aktivitách podnikateľov. Zabráni sa fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez reálneho toku finančných prostriedkov. Lepšie s budú môcť koncentrovať na podozrivé operácie. Odzvoní aj tzv. „kreatívnemu účtovníctvu“ na konci účtovného/zdaňovacieho obdobia podľa toho, aký základ dane daňový subjekt vykazuje, informuje portál Startitup.

Mediokracia, financovaná rusofóbia, spojená s najhlbším úpadkom politiky, likviduje demokraciu
Médiá hlavného prúdu vrátane médií verejnej služby venovali tento rok výročiu oslobodenia Československa ešte menej pozornosti než v predchádzajúcich rokoch. Jednou z príčin nezáujmu je angažovanie sa médií v sledovaní ničím nedoloženej ruskej... Čítať ďalej
11 | 05 | 2021